13 reasons why you should buy vintage

Want it's all about that vintage

Elice

Deze maand brengen we jullie een uitgebreide reeks die de spotlight plaatst op vintage/tweedehands-kledij. Waarom? Dat kom je hier te weten. We hebben maar liefst 13 redenen voor je klaar om aan te tonen dat vintage niet ouderwets en muf, maar juist uniek en cool is. Ontdek ze hieronder:

1. Ieder stuk is uniek

De kans dat je iemand tegenkomt met exact hetzelfde jasje of t-shirt is zo goed als nihil. Ieder kledingstuk in een vintagezaak is one of kind. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je beste vriendin plots met dezelfde outfit komt aandraven.

2. Het is goedkoop (niet-designer vintage weliswaar)

Ga naar een tweedehandswinkels zoals Think Twice of Episode en je vindt er kwaliteitskleding aan spotprijsjes! Je scoort er makkelijk drie t-shirts voor de prijs van één nieuwe of een paar Levi's jeans aan een derde van de nieuwprijs. Nog nooit maakte je je portefeuille zo gelukkig!

3. Goed voor het milieu

Niet alleen je portefeuille wordt er blij van, ook het milieu maak je gelukkig. Door vintage te kopen, belanden er minder kleren op de afvalberg, én hoeft er minder nieuw geproduceerd te worden. Zo ga je dus de hedendaagse overproductie tegen. Jep, Moeder Aarde wordt hier heel gelukkig van.

4. Je kan iets wat oud en afgedankt is een nieuw leven geven

Een broek die in iemand anders z'n kleerkast stof ligt te vergaren kan jij opnieuw doen glanzen door hem in jou garderobe op te nemen. Dat geeft best wel een leuk gevoel!

5. Het heeft een verhaal

Je geeft vintagekledij niet alleen een nieuw leven, je schrijft ook verder aan het verhaal. Ieder stuk dat je vindt in een vintagezaak heeft namelijk al een geschiedenis. Jaren terug werd het gedragen door iemand anders en maakte het andere evenmenten of situaties mee. Waarna het nu dus de kans krijgt om bij jou een nieuw verhaal te schrijven. Geweldig toch? 

6. Kwaliteitsvolle kleding

Wanneer je vintage koopt, mag je er 90% zeker van zijn dat je kwaliteitskledij koopt. Eerst en vooral: het is vintage voor een reden! Wat betekent dat het al een ander leven wist te overleven, wat toch al duidt op sterke kwaliteit. Daarnaast zijn heel wat stukken al enkele jaren oud en niet geproduceerd in onze goedkope "kwantiteit boven kwaliteit"-productiemaatschappij, waardoor de stoffen vaak van een hogere kwaliteit zijn dan van nieuwe stukken.

 

7. Het geeft je een creatieve boost

Niets zo leuk als rondsnuisteren in een vintagezaak en opzoek gaan naar de leukste stoffen. Is een t-shirt te groot? Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn. Steek hem in je broek of draag hem lekker oversized. Vintage shoppen zet je aan tot veel creatiever shoppen aangezien er maar één maat beschikbaar is van ieder stuk. Soms moet je hierdoor pijnlijk afscheid nemen als het echt niet meant-to-be is. Maar vaak kan je er ook heel creatief mee omspringen en er een hoop potentieel uithalen!

8. Je kunt stukken scoren waarvan de waarde stijgt 

Echte old school Levi's jeans of een originele Yves Saint Laurent uit de jaren '60 zijn steeds moeilijker te vinden op de markt. Als je deze vintage kunt scoren, weet je dat ze binnen enkele jaren een hoop meer waard zullen zijn. Investeren in vintage-collectorsitems is de way-to-go.

9. Het geeft je euforische mood wanneer je dat ene prachtige kledingstuk in jouw maat vindt

Heel vaak is vintage shoppen ook een klein beetje leren omgaan met teleurstelling. Je kan een prachtige blouse of broek vinden die dan jammer genoeg vier maten te klein blijkt te zijn. In een grote kledingketen is dit vaak minder het geval, aangezien je er tussen vijf verschillende maten kan kiezen. Wanneer je echter in een tweedehandswinkel dat ene prachtige kledingstuk vindt en het nog eens je maat blijkt te zijn, worden onze hersenen even high van euforie. En daar doen we het toch een beetje voor.

10. Je vindt er leuke prints en snits die je nu niet meer terug vindt in winkels

Je vindt er stukken die je nu gewoon nergens meer kan scoren. Blouses met schoudervulling? Van de planeet verdwenen in gewone winkels, maar je vindt ze met alle gemak in iedere vintagezaak.

11. Je draagt tweedehands kledij veel langer

De kleding stukken die je het langst blijft dragen, zijn vaak je tweedehands stukken. Niet alleen door hun uitstekende kwaliteit, maar ook door het feit dat de collecties in deze winkels meestal niet gebaseerd zijn op de hedendaagse (en voorbijgaande) mode. Je koos de stukken echt uit omdat jij ze mooi en speciaal vond. Daarnaast haalde ook jij net deze stukken uit en niemand anders. En geef toe, een uniek stuk wegdoen is toch altijd een klein beetje moeilijk.

12. Je denkt meer na bij het kopen van nieuwe kleren

Wanneer je dan toch nog eens een grote keten binnenstapt, ga je bewuster kleren uitkiezen. Ten eerste zijn de kleren vaak veel duurder. Daarnaast zijn ze een pak minder origineel, voelt de stof een stuk minder kwalitatief aan en breng je de planeet meer schade toe. Hierdoor ga je toch even twee keer nadenken of je die ene jurk wel echt nodig hebt. 

Extra tip: Ga eerst in een vintagezaak op zoek en bezoek daarna pas de gewone winkels. Geloof ons, je zal een stuk bewuster kopen.

13. Moeten er nog redenen zijn?

Niet meer twijfelen, stap gewoon die muf-ruikende, niet altijd even aantrekkelijk ogende vintagewinkel binnen, neem je tijd en scoor dat prachtige vintagestuk dat je kijk op mode en je gemoedstoestand een gans andere dementie zal geven!