Waarom is het zo moeilijk om 'propere' kleren te dragen?

Weet hoe je je kleedt

Marie Van Oost

Schone kleren gaan tegenwoordig verder dan frisgewassen, kraakversgestreken hemden of T-shirts. Wil je echt proper gekleed zijn? Draag dan duurzame kleren die in goede arbeidsomstandigheden en met geringe impact op het milieu gemaakt zijn.

© AmyNorth (Flickr) 

Exact vijf jaar geleden stortte in Bangladesh het Rana Plaza in, een gebouw van acht verdiepingen dat vooral bestond uit textielfabrieken. Er kwamen meer dan duizend mensen om het leven en meer dan tweeduizend raakten gewond, maar dat zijn niet de belangrijkste redenen waarom deze ramp zo betekenisvol was. De instorting legde de schokkende gebreken van de kledingindustrie bloot: erbarmelijke werkomstandigheden met een vernietigende impact op de arbeiders en het milieu. Vandaag is er nog steeds amper sprake van wetgeving om dat onrecht te bestrijden, maar laat dat jou niet tegenhouden om je in te zetten voor fair fashion.

The True Cost

Voor je aan fair fashion kan doen, moet je eerst begrijpen wat het inhoudt en waarom het nodig is. Schending van de mensenrechten, systematische discriminatie, massaconsumptie met tonnen afval als gevolg, noem maar op. Als zulke zware woorden nauwelijks nog indruk op je maken omdat je ze dagelijks ziet verschijnen in het nieuws, raden we je aan om eens naar de Netflix-documentaire 'The True Cost' te kijken. Die film toont van naaldje tot draadje hoe en door wie onze kleren gemaakt worden. Dankzij de combinatie van beelden uit de sloppenwijken en shots van blitse runways, krijg je een volwaardig overzicht van de kledingindustrie

Komende zondag 29 april kun je naar het Fair Fashion Fest gaan, een festival waar alles rond eerlijke mode draait, in het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT) in Gent. Daar kunnen zowel fashionista's als geitenwollensokkenfans terecht voor workshops, lezingen en zelfs een heuse modeshow. Hier kom je niet alleen buiten met een cool én eerlijk kledingstuk of accessoire, maar ook met een sacoche aan kennis over de hedendaagse kledingindustrie. 

Check yo self before you wreck yo self

Een van de gemakkelijkste tips om bewuster te kopen is tweedehands shoppen. Het is niet duur en de zoektocht naar een uniek item dat je als gegoten zit, kan echt leuk zijn. Voor wie toch niet die moed heeft om de rekken te doorzoeken of zich niet over de tweedehandsgeurtjes kan zetten, zijn er ook talloze merken en winkels met nieuwe eerlijke kledij. Denk aan de sneakers van VEJA, de stijlvolle basics bij Armed Angels of ecowinkels als Supergoods en Harvest Club.  

Ben je geen fan van tweedehandskledij maar heb je ook het geld niet om bij bovenstaande duurzame merken te shoppen? Je hoeft geen schuldgevoel te hebben, het is logisch dat het merendeel van je kleerkast afkomstig is van de populaire ketens. Wat je wel kan doen om je steentje bij te dragen, is selecteren binnen die groep. Sommige van de populaire merken doen het namelijk behoorlijk goed op de fair-o-meter. Wist je bijvoorbeeld dat Zeeman duurzamer is dan pakweg Armani? Check je favoriete keten via Rank A Brand of de Fair Fashion App.

Uit de kast

Wie echt dedicated is, kan actief de strijd aanbinden met het probleem en zich aansluiten bij The Fair Fashion Movement. Dat was alleszins wat de Britse modejournaliste Tamsin Blanchard dacht toen ze 'How To Be A Fashion Revolutionary' uitbracht in 2015. Dat boek is een strijdvaardig pamflet en staat boordevol feiten en tips over duurzame, eerlijke en transparante mode. Haar belangrijkste boodschap? Telkens als je een kledingstuk koopt of weggooit, kun je de mode-industrie veranderen. Duik dus samen met de andere challengees in je kleerkast en onderzoek je garderobe op eerlijkheid, en je zult zien dat de vragen moeilijker te beantwoorden zijn dan je denkt. Dat toont hoe weinig transparant de grote kledingbedrijven zijn naar hun consumenten toe. De Fair Fashion Movement stimuleert hun leden om de krachten te bundelen en zo de kledingmerken onder druk te zetten om opener te zijn over hun beleid én het aan te passen waar nodig. Kom uit de kast als activist(e)!