“Wij zijn geen fixed gear hipsters”

The Ride Life

Nathalie Hoes

The Ride Life

Fietsen in Brussel enkel voor kamikazepiloten? Bert en Camille van The Ride Life laten met leuke filmpjes zien dat het wel kan. En met hun bits of Brussels weet je meteen ook waar naartoe: een magistraal uitzicht, een gezellige koffiebar of het slachthuis voor de beste steak. De extra kilo’s moet je er wel zelf affietsen. The Ride Life in 4 straffe uitspraken! 

1. “Ik rij zelf met een krotfiets”

Camille Pollie is het gezicht van de filmpjes. Vroege vogels kennen haar als de stem van de weekendochtend op MNM. In elke aflevering (de teller staat ondertussen op 4) fietst ze rond met een andere gast die zijn drie favoriete plekken in Brussel toont. “Er zitten zogenaamde hippe plekken tussen, maar we gaan evengoed op zoek naar een tof park of de beste steak in Anderlecht.”

Bert Sap: “Ken je La Boule d’Or? Dat is een volkse resto in Sint Gillis, ideaal voor steak en mosselen met een zinnebierke erbij. De kok is een Spanjaard met veel geste en alles wordt geserveerd door een of andere louche figuur. The Ride Life volgt gedreven mensen die jong van geest zijn en met een hart voor Brussel. We kijken verder dan de fixed gear hipsters die je al zo vaak ziet. Ik rij trouwens zelf rond met een krotfiets zonder versnellingen. Onze camerabakfiets van de Velofixer is wel een echt racemachien.” 

2. “Pitch je idee tot het in een tweet past”

Bij Hotel Hungaria leerden de twee het klappen van de zweep. Bert: “Ik draaide mee de piloot van Dagelijkse Kost. Er werd echt ingeramd dat je een idee in vraag moet blijven stellen: pitchen tot je het in een tweet kan schrijven. Een harde maar zeer goede leerschool. Het begon te kriebelen om onze eigen dromen achterna te gaan Eind september lanceerden we het eerste filmpje, niet toevallig op autoloze zondag.”

Hoe worden twee Bruggelingen zo’n fan van de hoofdstad? Camille: “We ontdekten tijdens onze studies hoe tof Brussel is. Er is altijd iets te doen en ik ben wel voor die georganiseerde wanorde. We willen tonen dat Brussel ook een andere kant heeft dan wat doorgaans in de media komt. Al zijn we geen Vlaanderen Vakantieland. Je moet de waarheid niet verbloemen; Brussel is niet de Europese fietsstad bij uitstek.” 

3. “We zijn geen groene seuten, de fiets is gewoon sneller” 

Camille: “Het is bewezen dat je in Brussel met de auto gemiddeld 10 km/u rijdt. Ik testte het uit op weg naar mijn werk: de fiets is sneller dan auto, bus of metro. Wij zijn dus geen groene seuten, de fiets is gewoon sneller. Het is niet altijd de veiligste baan. Bij de heraanleg van de Fonsnylaan is men het fietspad gewoon ‘vergeten’. Er is een totaal nieuwe visie nodig op het fietsbeleid in Brussel.”

Nochtans zijn Camille en Bert allesbehalve verzuurde klagers. De filmpjes van The Ride Life gaan voor de big smile.  Bert: “Wij zijn geen azijnpissers die op een blog hun gal spuwen over hoe slecht het allemaal gaat. Fietsen is gewoon leuk en het is een gemakkelijke manier om aan sport te doen. We zijn geen Uncle Sam die iedereen verplicht om de Villo te nemen. Alles op ’t gemakske!” 

4. “De grenzen tussen TV en online vervagen compleet”

De format van internetfilmpjes is een bewuste keuze. Bert: “In de toekomst gaan de grenzen tussen online en TV totaal vervagen. Het gaat er gewoon om op een leuke manier je verhaal te vertellen; het medium is secundair. We hebben veel ideeën on the shelf maar willen eerst een sterk merk hebben dat herkenbaar is. Nu werken we vooral met sociale media en een creatief netwerk van vrienden. Bar Beton is zo’n beetje ons kantoor. Momenteel verdienen we er nog niets aan, maar dat is op termijn wel de bedoeling. We zijn niet bang van commerciële deals.”