Yoga: hoe begin ik eraan?

BILL-reporter Noor zoekt het uit.

Noor Vandendriessche

De wereld van de yoga is er eentje die (voor mij) nog heel wat mysteries bevat. Maar daarom ben ik niet minder nieuwsgierig om hem te ontdekken. Wat is yoga eigenlijk? Kan je er met al die verschillende soorten wel een definitie op plakken? Hoe begin ik eraan? En vooral, waarom zou ik ermee beginnen?

Yoga: hoe begin ik eraan?

Mijn ontdekkingsreis blijkt makkelijker dan gedacht, want ik hoef helemaal niet ver te gaan op zoek naar antwoorden. In mijn eigen stad, Roeselare, ontdek ik The Monkey Tree, waar je verschillende soorten yoga kan beoefenen. Lesgeefster Hadewych Ureel, vertelt me er meer over haar passie.

"Yoga is meer dan enkele houdingen aannemen. Het begint met hoe je je gedraagt ten opzichte van jezelf en de wereld rond je."

Hadewych begon zelf met yoga toen ze in 2004 een jaar in de Dominicaanse Republiek woonde. Daar surfte ze veel en zonnegroeten waren de ideale stretch-oefening voor ze in het water ging. 

Vijf jaar geleden kreeg ze te maken met stress op het werk. Ze begon veel intensiever aan yoga te doen en volgde een opleiding om ook zelf les te kunnen geven. Met die lessen merkt ze nu zelf hoe ze mensen kan helpen: "een erg fijn gevoel". 

Yoga: hoe begin ik eraan?

Yoga voor dummies

Yoga is een term uit het Sanskriet en staat voor "verbinding" of "eenheid". Bij hatha yoga werken we toe naar een balans tussen lichaam en geest om zo tot rust te komen. De ademhaling speelt hierbij een heel belangrijke rol. Daarnaast worden ook alle prikkels uitgeschakeld om rustig te worden.

"Mensen doen yoga om verschillende redenen. Er bestaat een actieve stijl, daar kies je vooral voor het fysieke. Al kan je dat ook gewoon in een fitnesscentrum doen. Mensen die voor de actieve vorm kiezen, doen dit vooral omdat deze ook rekening houdt met je grenzen. Respect voor jezelf en respect voor je grenzen is hier heel belangrijk. Veel mensen hebben het fysieke aspect gewoon nodig om te kunnen mediteren."

"De restorative yoga is dan weer een stijl waarbij het fysieke van minder belang is. Men blijft langere tijd in dezelfde, minder belastende houding staan. Bij deze vorm maken we het helemaal stil, en vaak is dat het moeilijkste. Stilte is confronterend." 

Waarom?

"Yoga is meer dan enkele houdingen aannemen, het begint met hoe je je gedraagt ten opzichte van jezelf en de wereld rond je. De houdingen zijn er om je lichaam gezond te houden. Ook de ademhaling is ontzettend belangrijk. Wanneer je je ademhaling onder controle hebt, is het makkelijker om te mediteren. Je leert om prikkels uit te schakelen en je zintuigen heel bewust te gebruiken. Dat is ook waarom yoga zo leuk is. Je kan de wereld die blijft doordraaien even buitensluiten. Al is het wel vaak confronterend."

De focus ligt op je fysieke en mentale pijn, er is geen weg rond. Je moet jezelf confronteren met die pijn. We laten onze gedachten vaak bepalen hoe we zijn, al zou dit niet mogen, volgens Hadewych. 

Yoga: hoe begin ik eraan?

Hoe verloopt een sessie?

Sessies kunnen wat afwisselen volgens de plek waar je ze volgt. In The Monkey Tree beginnen de lessen met gronding, vervolgens grondhoudingen gecombineerd met ademhalingstechnieken. Daarna gaan ze over naar de asana’s (specifieke lichaamshoudingen waarvan je er sommige vast herkent van Instagram of filmpjes). Op het einde houden we nog 10 minuten eindrelaxatie. 

Mediteren kan in stilte, maar muziek werkt ook. Hadewych mediteert vaak met een mantra, een tekst in het Sanskriet die voortdurend wordt herhaalt. Maar ook klassieke muziek, of zelfs The National, Ben Howard en Xavier Rudd zijn leuk.