Tattoos en schilderkunst onder één dak bij T-ink & L-art

Tijs Vanneste & Lisse Habraken

Pieter

Foto’s voor Tattoos en schilderkunst onder één dak bij T-ink & L-art

Tijs Vanneste

Achter T-INK & L-ART in Mol zitten Lisse Habraken en Tijs Vanneste (frontman van metalband Oceans of Sadness, nvdr). Op de zolder kan je terecht voor custom made tattoos en beneden kan je live aanschouwen hoe Lisse’s schilderijen tot leven komen. 

 “Liever knokken voor iets wat je echt wil, dan op automatische piloot draaien.” 

Tijs Vanneste: “Twee jaar geleden stootte ik op een schilderij dat ik absoluut moest hebben. Het bleek van Lisse te zijn. Samengevat: ik heb er veel te veel voor betaald, en heb uiteindelijk de kunstenares ook mee naar huis genomen.” 

Lisse Habraken: “Ik begon met schilderen in een donkere periode, een tijd waarin ik niet wist welke richting ik uit wou. Daarvoor volgde ik verschillende studierichtingen en deed ik allerhande baantjes,  ik was echt op zoek naar wat ik met mijn leven wilde doen. Mijn stijl is het best samen te vatten onder de stroming art brut, outsider art. Net als Tijs werk ik voornamelijk vanuit mijn eigen emoties, wild en een beetje egoïstisch. Al moet Tijs uiteraard wel iets geconcenteerder en met een vastere hand werken."

"Ik weet ook vandaag nog van elk werk perfect hoe ik me op dat moment voelde, maar kan er nu wel afstand van nemen. Al voelde het in het begin vreemd wanneer mensen mijn werken kochten, aangezien het haast momentopnames zijn uit mijn eigen leven, alsof ze stukjes van mijn geheugen van me wegnemen om aan de muur te spijkeren.” 

“Weef je eigen cocon en doe gewoon je goesting.”  

 Tijs: “Het zijn vaak extreme emoties die mensen naar mij drijven. Mijn ontwerpen staan symbool voor een nieuw begin, of net voor het einde van een hoofdstuk. Voor een vader die zijn zoon verloor aan kanker, ontwierp ik een tattoo rond een treinspoor. Want in het leven weet je wel vanwaar je komt, maar nooit je eindbestemming. Met zo'n persoon ontwikkel je uiteraard wel een band, zeker na een aantal sessies."

"Wat zou mijn oma ervan vinden?"

“Voor alle duidelijkheid: ik hang de psycholoog niet uit. Als iemand een tattoo zonder diepe betekenis vraagt en gewoon over het weer wil praten, zal ik hem de deur niet wijzen. Maar ik creeër elk ontwerp zelf, bij mij liggen geen boeken om uit te kiezen."

"Natuurlijk zijn er af en toe mensen die je tegen zichzelf moet beschermen. Zoals een jonge studente haartooi die graag een enorme tattoo op haar hand krijgt. Ik vraag mezelf altijd af: wat zou mijn oma ervan vinden? Dus géén grote spinnen in meisjesnekken. En al helemaal geen racistische tekens: daar zie ik absoluut geen kunst in.”

Lisse: "Er heeft nog niemand één van mijn werken laten vereeuwigen op zijn lichaam. Meestal gebeurt het tegenovergestelde. Iemand komt bij Tijs voor een tattoo, en komt dan beneden ook eens een kijkje nemen in mijn atelier. Op termijn hoop ik mijn deuren overigens ook open te stellen voor andere kunstenaars, om samen te werken of samen te exposeren." 

Wil je Lisse en Tijs aan het werk zien? Steek dan je licht eens op in hun atelier in de Statiestraat nummer 52 in Mol.