The only way is up!

Upcycling Festival

Julie Smout
  • Upcycling Festival
  • 19 tot 21 sep 2014
Google maps
location

Waarom recycleren als je met oude, kapotte spullen iets nieuws kan creëren? Dat is het principe van upcycling. Upcycling is niet alleen een trend, het is een lifestyle. Onze afvalberg wordt steeds groter en onze grondstoffen schaarser. Maar waarom iets weggooien als het eigenlijk nog bruikbaar is?

Hasselt is al langer voortrekker van het upcycling-concept in België. Daarom willen ze het concept in de kijker zetten en een voorbeeld zijn naar voor rest van het land.

Van 19 tot 21 september vindt het tweede Upcycling Festival plaats in Hasselt. Gedurende drie dagen kan je je laten onderdompelen in de wereld van upcycling. Het programma bestaat uit lezingen, workshops en tentoonstellingen. Schrijf je nog snel in via de website!

A taste of waste

Creazi in Hasselt is de hotspot voor iedereen met creatief talent. Voor een klein bedrag word je lid en krijg je de kans om in hun magazijn te snuisteren. Hun magazijn is een oase vol afgedankte of gedoneerde materialen die nog prima bruikbaar zijn voor creatievelingen. Je kan hier werkelijk alles vinden van stoffen tot karton. Dit kan je gratis en voor niks meenemen om aan de slag te gaan. Bovendien organiseren ze ook workshops om de kneepjes van het vak te leren.

Wave your flag

Als je een hippe schooltas zoekt moet je bij Flagbag zijn. Zij maken van afgedankte vlaggen van de stad Hasselt trendy en unieke tassen. Ze hanteren het cradle to cradle-principe: afval wordt gezien als een grondstof. Wedden dat je complimenten krijgt over je “nieuwe” tas?

Think global, act local

Ook jij kan upcyclen, wij geven jullie dan ook graag enkele handige links. Want zeg nu zelf, wie wilt er nu een kot vol generische meubelen uit Ikea? Ga zelf aan de slag en show je unieke designs.

Het Vindingrijk

Dankzij Het Vindingrijk leer je in no time de kneepjes van het upcycling-vak. Je vindt er tal van tips en handleidingen om oude 'rommel' zinvol te hergebruiken, bijvoorbeeld om van oude eetstokjes een leuke paravent te maken. 

Upcycle Treasures

Op deze blog vind je naast allerlei DIY-projecten ook tal van gratis te printen patronen voor bijvoorbeeld postkaartjes of textielbewerking. De plek bij uitstek om inspiratie op te doen voor je nieuwste project. 

Bodegaz Studio

Bodegaz is een project van Jeroen Boogaerts. Ideaal voor luieriken: Boogaerts biedt ook zijn eigen meubels, verlichting en decoratie te koop aan via een webshop. Daarnaast kan je je via de site ook inschrijven voor allerlei workshops.   

30 briljante ideeën 

Je hoeft zelfs niet op zoek te gaan naar specifieke websites of blogs om inspiratie op te doen. Wij stootten namelijk tijdens een random surftrip op deze dertig schitterende ideeën.