Thomas Smolders: van blog naar echte galerie

Film Fest Gent

Thomas

Thomas (21) heeft altijd de drang gehad om dingen met anderen te delen. Op Twitter en Facebook kan dat natuurlijk, al is de ruimte daar eerder beperkt. "Ik miste diepgang en op een blog kon ik wel kwijt wat ik wilde zeggen. Ook de flexibiliteit spreekt me aan: de ene keer wil je een paar foto's met een tekstje kwijt, de andere keer een hele fotoserie."

Veel blogs die Thomas tegenkomt vindt hij navelstaarderig. "Ik post op mijn blog niet zo vaak zaken waar niemand behalve mijn moeder op zit te wachten. Het moet ergens over gaan." Hij wilde aanvankelijk fotografie gaan studeren, maar zijn ouders wilden toch graag dat hij eerst een richting aan de universiteit zou volbrengen. "Zo werd het communicatiewetenschappen, een studie waar ik mij wel in kan vinden. Helaas heeft het niet altijd de diepgang die ik verwacht van een universitaire opleiding, het positieve eraan is dat ik me kon bezighouden met mijn blog en andere zaken."

Press assistant Film Fest Gent

Een van die 'andere zaken' is het Film Fest Gent, dat straks weer losbarst. Thomas kon vorig jaar niet meedoen omdat hij op uitwisseling naar Finland was maar dit jaar doet hij opnieuw de sociale media rond het festival. "Officieel ben ik press assistant, dat betekent persberichten schrijven, de Facebookpagina bijhouden en Twitter updaten. Heel boeiend, helemaal nu de website van het festival volledig werd vernieuwd."

Echte galerie

Maar Thomas heeft nog meer in zijn mars. "In dit internettijdperk heeft iedere creatieveling een eigen online-galerie. Dat kan een Flickrpagina zijn, een blog, maar evengoed een foto-album op Facebook. Een plek waar iedereen 24/7 naar je werk kan komen kijken. Dat is cool, dat is master, maar een kunstwerk – en dan heb ik het specifiek over foto’s – komt nog veel meer tot z'n recht wanneer je ze ‘in het echt’ ziet. Daarom hou ik ervan om door een galerie te wandelen en nieuw werk te ontdekken."

"A&Gallery in Gent is een dikke twee jaar mijn leidraad geweest maar is nu jammer genoeg gestopt. Daarom ben ik beginnen brainstormen en heb ik mijn ideeën bij enkele vrienden getoetst. Ik wil een galerie openen met betaalbare foto’s van honderd verschillende Belgische fotografen, om zo een staalkaart te kunnen aanbieden van al het talent dat bij ons rondloopt. Gevestigde waarden en zeer getalenteerde jongeren als Frederik Buyckx of Feline De Coninck."

Dorpsvergadering

Toen Thomas zijn idee op zijn blog postte kwam alles in een stroomversnelling terecht. "Ik heb deelgenomen aan een wedstrijd van de ING om ‘mijn droom’ te realiseren en won zo een startkapitaal van 1.000 euro waarmee ik aan de slag kan. Momenteel heb ik het gevoel dat ik in Fata Morgana zit (het tv-programma van één, red.) en er een dorpsvergadering bezig is: van overal word ik bestookt met creatieve ideeën en tips van mensen die me willen helpen. Superleuk!"

"Iedereen die denkt iets te kunnen toevoegen mag me trouwens gerust mailen of tweeten – alle info over mijn idee staat op m’n blog. Aan het voorstel zoals het nu op tafel ligt zal de komende weken - na het Filmfestival - nog geschaafd worden voor ik écht van start zal gaan."

Wat houdt jou tegen?