Thursday Dinners: verhalen rond de keukentafel

Gesprek met Louise De Brabandere

Nathalie

Louise nodigde zichzelf uit bij mensen thuis en kookte in ruil voor een boeiend gesprek een heerlijk diner.

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Louise De Brabandere is zot van eten en kan er ook heerlijk sappig over vertellen. Dat deed ze al een tijdje op haar fel gesmaakte blog Thursday Dinners en nu ook offline met een boek. Pas wel op als Louise hangry wordt. “Een dag niet goed gegeten is een dag niet geleefd!” 

Thursday Dinners kwam er na Louise’s verhuis naar Antwerpen een paar jaar geleden. De Gentse kende niet veel mensen in haar nieuwe stad. De oplossing was eten als lokmiddel. “Ik nodigde kennissen uit voor etentjes. Die brachten gezelschap mee en dat werden dan ook mijn vrienden. Ik kreeg zin om al die verhalen en recepten op een blog te sharen.”

“Eten brengt mensen samen. Ik vind het heerlijk om met een groep vrienden aan tafel te zitten, zonder smartphones en tijd te maken voor een echt gesprek. Ons memé kon er echt van genieten om mensen met smaak te zien eten. Ze ging zelf niet eens zitten. Dat zit er ook wel een beetje in bij mij. Thursday Dinners is niet gewoon een receptenboek. Het is het verhaal rond de keukentafel dat inspireert.” 

Voor het boek nodigden Louise & vriend Hannes zichzelf uit bij 14 mensen. Een eerlijke deal: in ruil voor een boeiend gesprek kookte Louise uitgebreid voor de gastheer- of vrouw. “Sommige mensen kende ik al, anderen zagen we pas voor de eerste keer. Het was altijd heel easygoing, totaal niet geforceerd. Ik ben extreem nieuwsgierig en doe niets liever dan luisteren naar mensen met een passie.”

“Een van mijn favoriete verhalen in het boek is dat van Chloë Rasier. Voor haar job zit ze veel achter de computer. Zoals veel jonge mensen voelde ze de drang om iets met haar handen te doen. Ze kwam in contact met messenmaker Antoine Van Loocke, die levert aan toprestaurant het Hof Van Cleve. Chloë gaat nu in het weekend helpen in het atelier. Je uitlaatklep vinden in zo’n niet alledaagse hobby als messen maken, geweldig toch?”

Het eten is na een donderdags diner snel op, maar de mooie foto's zijn blijvende souvenirs. Het is Louise's vriend Hannes Vandenbroucke die alles al vanaf het prille begin documenteert. Hoewel hij niet meteen iets had met eten. Louise: “Hannes was een functionele eter. Ik stuurde hem eens naar de winkel voor courgette en hij kwam met een komkommer terug (lacht). Nu is hij veel kritischer geworden: ‘moet daar niet wat meer komijn bij?’.” 

De aandacht van Hannes dwaalde dus al snel af van het eten naar het interieur. “Het was een beetje saai voor hem om altijd onze eigen living te fotograferen. Zo begonnen we ons bij andere mensen thuis uit te nodigen. Ook voor het boek kijken we binnen bij mensen thuis, maar niet à la Komen Eten rechtstreeks naar de slaapkamer.” 

All the way met buikspek

Staat Louise nooit stressen als ze voor een heel gezelschap moet koken? “Mensen maken het zelf vaak te gecompliceerd en formeel, met een heel driegangenmenu. Dan sta je daar als host te slaven in de keuken, terwijl zo’n etentje eigenlijk leuk moet zijn. Ik wil laten zien dat het ook eenvoudig kan als je gewoon je eigen ding doet.”  

Louise is te eigenzinnig om slaafs een recept te volgen. Haar Instagram feed is vaak de inspiratiebron voor keukenexperimenten. “Soms begin ik met een recept, maar meestal trek ik halverwege toch mijn plan. Het is meestal door tijdsgebrek dat ik begin te improviseren. Zo heb ik me bekwaamd in de kunst van pantry cooking, zoiets als ‘voorraadkastkoken’. Koken met alle restjes die je in huis hebt, dat is pas creatief. Heerlijk is bijvoorbeeld shakshuka, een hartige gerecht met eieiren en tomaten. Lekker, voedzaam en staat al in een kwartier op tafel." 

“Al ga ik ook wel eens all the way met buikspek dat van ’s morgens in de oven ligt te garen. Dan denk ik lang na over welke componenten en kruiden er nodig zijn. Bij het kiezen van een reisbestemming speel het eten zeker een rol: het moet er lekker zijn, anders ga ik niet! Ik ben grote fan van de Aziatische keuken dus deze maand vind je me in Thailand.” 

De bloopers: yoghurtijsklomp

"Of er ooit al iets mislukt is? Een dessert, voor de blog. Ik had gelezen dat je ijs kon maken zonder een ijsmachine. De fout was dat ik het de dag voordien al had klaargemaakt, terwijl het maar een paar uur van tevoren mag. Het yoghurtijs was dus een ijsklomp geworden.”

Louise is nog lang niet uitverteld over eten. Thursday Dinners heeft al een blogbroertje, Kitchenet. Daar vind je alles over tableware en inspirerende keukenverhalen. Ook als freelancer bouwt Louise aan haar reputatie in foodieland. "Ik sta op met de gedachte aan eten en ben er de hele dag mee bezig. Ik kan me niet voorstellen dat ik koken ooit beu zou zijn. Zo kan ik ook echt hangry zijn, slecht gezind omdat ik honger heb.Een dag niet goed gegeten, is een dag niet geleefd!”

Thursday Dinners is een uitgave van Lannoo. Doe mee aan de BILL wedstrijd en win het boek!