Vanaf morgen gaan meer dan 5000 Belgen 150 000 dieren redden

Doe jij ook mee?

Janne Vanhemmens

Is het een hype? Doen alleen hippies het? Is dat niet extreem? En wat éét je dan? Oordelen en vooroordelen genoeg over plantaardig of veganistisch eten. Toch gaan meer dan 5000 Belgen morgen van start met Easy Vegan, een vier weken lange uitdaging van EVA vzw, de organisatie achter Donderdag Veggiedag. Wij zoeken uit waarom.

 

Campagnebeeld Easy Vegan

Wat?

De tips die je per mail ontvangt tijdens Easy Vegan helpt je in 4 x 7 dagen af van je kaasverslaving, je ideeën over melk en de lastige discussies met vrienden en collega's - die vreemd genoeg allemaal plotsklaps veranderen in professionele voedingsexperten wanneer je vermeldt dat je (tijdelijk) geen dierlijke producten meer eet en gebruikt.

Hoe?

Makkelijker dan je denkt. Veganisten weren naast vlees en vis ook melk, yoghurt, boter, eieren en honing van hun bord: de uitdaging gaat dus nog een stapje verder dan Dagen Zonder Vlees. Wat je dan wel nog kan eten? Heel veel. Pasta, rijst, aardappelen en groenten om te beginnen. Daarbovenop lekkers zoals zoete aardappelburgers, nacho's en quiches. En voor wie "zijn goei stukske vlees" mist, zijn er zelfs bitterballen, stoofvlees en sushi. Inspiratie genoeg op leuke blogs dus! De ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt en als je wil kan je je zelf laten bijstaan door volledige weekmenu's zoals deze en deze.

Veganistische wentelteefjes en meringues

Wist je trouwens dat onder andere Oreo's en Pringles ook 100% plantaardig zijn? Daar hoef je zelfs geen ingrediënten voor te lezen op de verpakking, want je vindt hier gewoon een lijstje.

Waarom?

Het ene argument lokt al wat meer discussie uit dan het andere. Misschien lachte jij ook honend over prekende vegetariërs, tot je de beelden uit het slachthuis van Tielt zag. Of misschien heb je gewoon zin in een uitdaging, wil je gezonder eten of rekening houden met je ecologische voetafdruk. Staar je gewoon vooral niet blind op tradities en laat je niet omverpraten door je nonkels bij de taart (met eieren, boter en melk in het beslag) op Allerheiligen. De beste en meest simpele manier om kritiek te counteren is de vraag "Waarom niét?"

De meeste veganisten halen één of meer van de volgende drie redenen aan:

Doe mee

 ... aan Easy Vegan door je hier in te schrijven en ontvang tips om bewuster, gezonder en zonder schuldgevoel aan tafel te gaan!

 

Ook Josje en chef Julie Van den Kerckhove doen mee.