Vier keer Saint Patrick's Day vieren

Saint Patrick's Day 2016

Vier mee

Kessy
  • 17 maa 2016

17 Maart is Saint Patrick's Day, dé nationale feestdag in Ierland en tot ver daarbuiten. Vier manieren om de Ieren te eren zonder tonnen groene kleurstof of liters Guinness:

Lees eens een Ier

Trinity College Library

Vandaag is hét moment om eindelijk eens te beginnen aan die Ierse klassiekers. Oscar Wilde, Bram Stoker en James Joyce staan ondertussen al lang genoeg onaangeraakt te pronken op de boekenplank.

Of ga naar de bibliotheek en ontdek deze hedendaagse Ierse auteurs: John BanvilleRoddy Doyle, Colm Tóibín, Emma Donoghue (auteur van het onlangs verfilmde Room met Oscarwinneres Brie Larson)...

Laat je de ogen vandaag liever wat rusten? Ga dan op zoek naar ingesproken Irish fairy tales. Ideaal om langzaam weg te dommelen terwijl Ierse accenten in je oren worden gefluisterd. Hier vind je er alvast een aantal.

Zing met een Ier

Vier Saint Patrick's day onder de douche, in de wagen of op je kamer door voor één keer ongegeneerd mee te zingen met U2, Sinéad O' Connor, Westlife en Snow Patrol

Als je geen verdere plannen hebt voor vandaag, dan kan je ook een hele dag je tijd verdrijven op YouTube. Luister naar deze geniale Gaelic covers en herontdek songs waarvan je dacht de lyrics helemaal van buiten te kennen.

Wil je er volledig voor gaan? Doe dan eens goed zot met celtic folk/rock/punk van The Pogues, Flogging Molly en The Rumjacks.

Ga eens een Ier bekijken

Filmfanaten hebben alweer een reden om themafilmavond te organiseren. Kijk bijvoorbeeld alleen maar films met Ierse acteurs/actrices: Colin Farrell (In Bruges), Evana Lynch (Luna Lovegood in Harry Potter) en Cillian Murphy (Scarecrow in de Batman-films).

Je kan er natuurlijk ook een educatieve avond van maken met films over de omstreden geschiedenis van het land. We denken aan klassiekers zoals The Wind That Shakes The Barley, Hunger en Angela's Ashes (naar het gelijknamige boek van de Iers-Amerikaanse schrijver Frank McCourt).

Mag het wat minder intellectueel en wil je gewoon genieten van het landschap dat het Smaragden Eiland te bieden heeft, dan is er nog P.S. I Love You of Game of Thrones.

Doe mee met de Ieren

Wanneer je wil vieren zoals de echte Ieren, dan moet je in de dichtsbijzijnde Irish Pub zijn. Bestel een Guinness, een Baileys of een whiskey en beleef de avond van je leven.