Vijf Youtubekanalen die je cultuurgat vullen

Eindeloos Vine Compilations bingen is bij deze voorbij

Brecht Pieter

YouTube is zoals Sodom en Gomorra voor je vrijetijdsbesteding: mensen in Spidermankostuum die wandelaars achtervolgen, ouders die hun kinderen ‘pranken’ en mensen die onnoemelijke zaken doen met speelgoed. Toegegeven? Zelfs wij zijn zondaars. Eindeloos Vine Compilations bingen is iets wat iedereen doet, maar waar niemand over durft praten, toch? Als je wél iets wil bijleren van YouTube, moet je iets verder zoeken. Dat hebben wij gedaan. Voor jou. Graag gedaan.

Adam Neely

Ken je The Lick? Het is geen flauwe speelplaatsmop waarbij er plots iemand aan je gezicht likt, al heb je het vast en zeker al eens gehoord. Het is een riedeltje dat vaak in jazz wordt gebruikt om een solo af te sluiten. Adam Neely heeft er - memegewijs - een sport van gemaakt om het in zoveel mogelijk van zijn video’s te verwerken. Zijn video’s en vlogs over muziektheorie en het muzikantenbestaan zijn zo helder en entertainend gemaakt dat je Adam loveable gaat vinden zonder dat je “ja” moet antwoorden op de steeds terugkerende vraag: “Ya Like Jazz?”

NakeyJakey

Als jij eerder wak, emo en nostalgisch wordt als je aan gaming denkt, is NakeyJakey iets voor jou. Zijn video-essays bespreken thematisch de rol van videogames in verschillende facetten van het leven. Dat gebeurt allemaal vanop een zitbal in zijn living. En soms met een streepje zelfgemaakte muziek. Steek zelf nog wat kaarsjes aan en je hebt een avond gamingvideo’s in huiselijke sfeer voor de boeg.

Screenprism

Screenprism kijkt door een kritische - haast academische - lens naar film en televisie. Vrees niet: zelfs meest ingewikkelde topics worden op een hapklare manier vertaald naar korte video’s. Je vindt er onder andere diepgravende analyses van de heraldiek van House Lannister uit Game of Thrones, feministische essays over de vrouwen uit Friends en een betoog met als premisse dat Jack in Titanic absoluut terecht het loodje legde.

Nerdwriter

Waar Screenprism de grens tussen ‘entertainment’ en ‘academisch’ nog voorzichtig aftast, kiest Nerdwriter resoluut voor de wetenschappelijke aanpak. The Truman Show wordt bijvoorbeeld gebruikt als case study om een les hedendaagse politiek te brengen. Een ander verschil met het gelijkaardige Screenprism is dat Nerwriter verder kijkt dan enkel film en televisie, met video’s over moderne kunst, literatuur en zelfs Donald Trump.

The Art Assignment

Manet is trending. Fluxus is viral. Hoe? Dat legt The Art Assignment uit. Het kanaal verklaart de faam en naam van bekende en minder bekende artiesten, stromingen en concepten. De wereld van de beeldende kunsten is vaak spannender dan je zou denken. Het zijn bijna verhalen uit Dag Allemaal: Pablo Picasso was een vrouwenhater, naaktheid in de kunst was altijd al controversieel en Salvador Dali’s werk was niet alleen even surrealistisch als het bv-schap van Pascale Naessens, maar hij schreef óók ooit een kookboek.