Waarom K3 de Frans Bauer van onze generatie is

K3 zoekt K3

Guilty pleasures van een generatie

Heike Loose

K3 zoekt K3 kondigt het einde van een tijdperk aan… Of net niet? Geef het gewoon toe, op vrijdagavond zat je - net als meer dan een miljoen landgenoten - gekluisterd aan je televisie. 

Wie vroeger trots zijn handtekening van onze drie nachtegalen toonde, weigert nu het bestaan van zijn K3-cd-collectie toe te geven. Vreemd, aangezien iedereen alle liedjes kan meezingen, er het hart van in was toen Kathleen vertrok en wantrouwend Josje haar plaats zag innemen. 

Josje Huisman                                                         
Zever, gezever zeg je? Natuurlijk niet. Wie heeft er de Student Kick-Off in Gent geopend? Juist ja, Samson en Gert. Het was een daverend succes en hoogstwaarschijnlijk stond je er zelf ook. Met een pint in de hand, luid meebrullend. 

Super of stiekem?

Als je onze ouders bekijkt, kan je ze in twee groepen opdelen. De superfans en de stiekeme fans.  Ik heb het dan over Christoff, de Romeo’s, … en Frans Bauer. Iedereen kent ze. Iedereen zal vrijwillig deelnemen aan een polonaise en zingt ook mee. De superfans geven het gewoon toe. Ooit al eens naar een Schlagerfestival geweest? Dulle feeste! De guilty pleasures van de jonge jaren zijn onder het mom van nostalgie plots gerechtvaardigd. En voor onze generatie zal dit niet anders zijn.

Nu, om op K3 terug te komen. Je kan de fans nog niet opdelen in stiekem of super. Niemand gaf het toe. Op dit moment ontploffen de sociale media echter van K3. Niet gekscherend, wel serieus supporterend. Van 90% van je vriendenkring kan je hoogstwaarschijnlijk foto’s terugvinden van hoe zij de finale beleefd hebben, met een wijntje/pintje en wat vrienden.  

Nostalgische roze boa

Ik zeg het je, binnen 20 jaar sta je aan te schuiven voor een schlagerfestival. Een roze boa rond je nek en een gesprek met je buur dat ongeveer als volgt zal gaan. “Ja, ze komen hé!”, “Ja zot hé, vroeger waren ze toch beter !”, “Zelfs met die Hollandse!” Een gsm rinkelt. Heel de wachtrij barst uit in: “Wie heb ik aan de lijn, hallo hallo!” (Oké, misschien zal het niet exact zo verlopen maar je weet wat ik bedoel.)

De K3-"meisjes" zijn ondertussen hun regenboogspeldjes in het haar, de o-zo-flashy pakjes met bijhorende korte rokjes en plateauzolen ook al ontgroeid. Net als wij. Hun suggestieve teksten van het eerste album blijven, net als hun vestimentaire en kapselkeuzes, memorabel.  "Ik krijg het koud als je zacht in m’n oor bijt", "Geef me mond op mond of ik stik" en de all-time favorite

 "ik wil jou jij wil mij 
ik weet een plekje waar ze ons niet vinden
jij mag me verslinden

doe het heel zachtjes
geen kreetjes en geen lachjes
heel zachtjes"

      Kristel Verbeke  

Binnenkort op al de trouwfeesten

Los van hun licht erotische teksten is er nog iets dat altijd leuk zal blijven. Het feit dat Gertje met de helft van zijn meidengroep heeft geslapen. De Slimste Mens wordt daardoor net een tikkeltje leuker. Geubels en co zijn vindingrijk genoeg om ons er aan te blijven herinneren. 

                                           Karen Damen

Ondertussen zijn ze, toch zeker voor onze generatie, toegetreden tot het eliteclubje van de schlagerklassiekers. Zodra je de Macarena en/of een polonaise hoort, kan je in de nabije toekomst ook een K3-nummertje verwachten. 

Dus, laten we overeen komen dat we fans zijn. Stiekem of super. Doet er niet toe. K3 is er voor ons en zal er altijd zijn. Of je dat nu wil of niet.