10 schizofrene verhalen, 5 vrienden, 1 album

Interview met The Guru Guru

Jana

Hun eerste album is nog niet uit, maar de Hasselste heren van The Guru Guru hebben al heel wat op hun kerfstok: van mensen uit hun bed spelen op Sziget Festival  tot Sinéad O’Connors Troy onder handen nemen samen met Brutus.

Tussen het feesten en bewerken door is eindelijk dat eerste album daar: P C H E W. Om daar het fijne van te weten, ontmoet ik de sympathieke mannen van The Guru Guru in het AB Café. Of toch twee: zanger Tom Adriaenssens en drummer Siemon Theys. 

Tien krankzinnige verhalen en een vreemde coverafbeelding.

Hadden jullie meteen een duidelijke visie voor het album?

Siemon Theys: "Nee, we hebben gewoon goede nummers gemaakt. Als het goed zat, dan was het goed. Meer is dat niet. Het is gewoon een verzameling van momenten geworden."

Tom Adriaenssens: "Sommige nummers hebben we uiteindelijk niet op de plaat gezet en andere wel. Maar de plaat is gevormd door de nummers, niet andersom." 

Er was dus geen plan voor het album?

Tom: "Nee, want dan zou het te geconstrueerd zijn. De teksten zijn gevoelens of emoties die uit de muziek zijn gehaald. Ik schrijf op wat ik voel bij wat de band speelt. Daardoor kan ik het ook overtuigd brengen." 

"Deze plaat wilden we echt nice maken."

Zijn jullie daarom live zo goed?

Tom: "Zijn wij goed live?"

Er is toch een duidelijk verschil tussen Backdoor op de plaat of de live versie van in de AB.


Siemon:
 "We proberen een verschil te brengen tussen de plaat en hoe we live spelen. We hebben eerder al een LP en een 7 inch’ke uitgebracht en dat was oké, maar het had nooit echt de energie of de sound van hoe we live spelen. Voor de plaat wilden we het echt nice maken."

Tom: "Als mensen aan mij vragen wat voor muziek ik maak, dan zeg ik dat ze eens moeten komen kijken. Ik kan dat eigenlijk niet uitleggen. Het is een gevoel dat je samen met ons moet ervaren." 

"Mensen die vragen wat voor muziek we maken, moeten eens komen kijken. Ik kan dat niet uitleggen."

En als je jullie muziek nu toch zou moeten definiëren?

Siemon: "We hebben het gehouden op borderlinerock."

Tom: "Maar dat is om het kind een naam te geven. Ik noem het graag expressionisme. Post-expressionisme, vooral omdat we echte emoties spelen."

Siemon: "Die borderline dat is een soort van persoonlijkheidsstoornis en zonder die ziekte belachelijk te willen maken, is dat wel wat we doen. Onze muziek is eclectisch. Zeker onze teksten, die gaan over van alle soorten dingen. We hebben dus veel persoonlijkheden en vandaar dat de term borderlinerock wel bij ons past." 

Tom: "Het gaat over extreme gevoelens, dat heeft ook met borderline te maken."

"Het album is eclectisch, borderline en dan staat er ook nog eens een foto van ne rare Harry Potter op."

Op de cover van jullie cd staat een jongetje verkleed als Harry Potter. Waar komt dat beeld vandaan?

Tom: "Dat is een foto van onze bassist Moreno. Zijn mama zet veel online op Facebook en Siemon houdt de grappigste dingen bij."

Siemon: "Ik was met vrienden bezig over die foto en toen opperde er iemand om die foto te gebruiken als coverfoto voor het album..."

Tom: (vult aan) "... En iedereen was het daar meteen mee eens."

Siemon: "De foto past, omdat het gewoon een rare foto is, omdat de bliksemschicht bij Moreno compleet fout staat. Het totaalplaatje klopt. P C H E W bestaat uit allemaal verschillende verhalen. Het is eclectisch, borderline en dan staat er ook nog eens een foto van ne rare Harry Potter op."

De titel (P C H E W), hoe zit dat juist?

Tom: "Het staat op de plaat als "is pronounced as a laserbeam". De titel is dus (maakt lasergeluid)."

Siemon: "Vele denken dat het Pchew (zegt: ptsjoew) is."

Tom: "Voor ons leek Pchew de beste manier om het lasergeluid op te schrijven."

Siemon: "Eigenlijk maakt het niet uit hoe je het uitspreekt."

Maar er zit wel een verhaal achter?

Siemon: "We waren in de studio de plaat aan het opnemen en tussendoor speelden we iedere dag Tekken op de PlayStation. Moreno is best een gamefreak en hij kan niet tegen zijn verlies. Ik weet nog dat ik hem aan het verslaan was met een manneke dat lasers uit zijn ogen kon schieten. Hij was zo hard aan het verliezen en werd er echt kwaad van. Vandaar komt onze albumnaam."

 

Donderdag 23 maart stellen de mannen van The Guru Guru hun nieuwe plaat P C H E W voor in Muziekodroom in Hasselt. Meer info vind je hier