3 keer niet te missen in deSingel

Amanda Piña - Bouge B - Berlin

Eline Stevens
Google maps
location

Kalende bomen en het kwik dat naar beneden schiet, luiden niet alleen de herfst in, maar ook het nieuwe cultuurseizoen. Karlien Meganck, programmator podiumkunsten bij deSingel tipt als insider drie projecten die je niet wil missen.

1. Raak in trance met Amanda Piña

Wat?

Amanda Piña is een Mexicaans-Chileense choreografe die al vaker te gast was in deSingel en nu terugkeert met The Jaguar And The Snake. Die dansvoorstelling gaat gepaard met een randprogramma, The School Of The Jaguar, met lezingen, workshops en de mogelijkheid om een healing te laten uitvoeren door een sjamaan."

"Dat laatste is een traditie die wij hier niet kennen. Het hele project gaat dan ook om andere vormen van kennis over het lichaam en de mens. Piña put haar inspiratie uit Amerindiaanse culturen, waarin de jaguar symbool staat voor het anders-dan-menselijke. Ze combineert invloeden uit traditionele dans, trance en ritueel met haar eigen hedendaagse scholing.”

Allen daarheen, want:

“Piña gaat op zoek naar een andere manier van beleven, waarbij het publiek mee wordt opgenomen in de energie van de voorstelling. Zowel de dansvoorstelling als het randprogramma vinden plaats in de theaterstudio van deSingel en vloeien als het ware in elkaar over. De deelnemers van de workshops en lezingen blijven in dezelfde ruimte om meteen daarna de dansvoorstelling bij te wonen. Op die manier bestaat er geen strikte scheidingslijn tussen de artiest die zijn werk brengt en het publiek dat op een bepaald tijdstip netjes binnenkomt en gaat zitten om toe te kijken. Piña creëert een verbondenheid tussen beide kanten. Ze gaat vernieuwend te werk en denkt na over hoe dingen anders kunnen, in de podiumkunsten, maar ook in het leven.”

Amanda Piña komt op vrijdag 8 en zaterdag 9 december met The Jaguar and the Snake naar deSingel. Alle info vind je hier

 

2. Nieuwe namen en spannende creaties tijdens Bouge B

Wat?

Bouge B is een festival voor dans en performance dat al tien edities achter de rug heeft. De focus ligt volledig op nieuwe namen en spannende creaties. Elke voorstelling bevat dan ook een gezonde dosis experiment en vernieuwing. Deze keer willen we ook echt rond het gebouw van deSingel werken en zal de beleving daarvan centraal staan. Dans en performance blijven de kern van het festival, maar daarnaast zetten we een programma op touw dat zich niet enkel afspeelt in de zalen, maar ook in de gangen en foyers. Van een lounge en food concept tot een dansles en installatiekunst. Achteraf kom je de artiesten misschien tegen op de dansvloer tijdens een van de concerten of dj-optredens. Het wordt een erg feestelijk gebeuren waarbij je volledig wordt opgenomen in de artistieke wereld die deSingel aanbiedt.”

Niet te missen, want:

“Bouge B staat voor verrassing. De naam van het festival is een woordspeling op de Franse uitdrukking bouche bée, wat betekent dat je mond openvalt van verbazing. Die primaire emotie van verbaasdheid staat voor mij voorop in het programma. Ik wil dat je als festivalganger op ontdekking kan gaan naar dingen die je nog niet kent. Dingen die de kracht hebben om je van je stuk te brengen, die je triggeren om verbaasd te zijn. Het programma wordt pas later ingevuld, zodat we kort op de bal kunnen spelen en helemaal kunnen inzetten op nieuw en opkomend talent. Bouge B werpt ook een blik op de toekomst. Verschillende artiesten, zoals Lisbeth Gruwez en Daniel Linehan, hebben hier vroeger op het podium gestaan en zijn ondertussen uitgegroeid tot bekende namen.”

Bouge B vindt plaats van 26 tot 28 april. Het programma wordt later bekendgemaakt. 

 

3. Bewandel de grens tussen feit en fictie met Berlin

Wat?

Berlin is een theatergezelschap uit Antwerpen dat documentair theater maakt waarin het de grens tussen realiteit en fictie bewandelt. Hun werkwijze bestaat eruit documentaire te verwerken in een toneelvoorstelling. Op dit moment werkt Berlin aan een stuk over de Nederlandse meestervervalser Geert Jan Jansen, een man die feilloos werken van grote schilders als Picasso, Matisse of Mondriaan nabootst. Gedurende één avond zullen ze in deSingel hun interne keuken blootleggen voor het publiek.”

Noteer in je agenda, want:

“Het is een unieke en intieme gelegenheid om in aanraking te komen met wat artiesten doen en hoe zij te werk gaan. De makers brengen een kleinschalige avond waarop het publiek al kan proeven van hun werk. Voor hen is het een soort try-out waarbij ze bepaalde experimenten, fragmenten of ideeën kunnen testen. Berlin noemt het een avond rond onwaarheid, wat meteen de kern van het project weergeeft: wat is echt en wat niet? Zelf legt het gezelschap de link niet, maar het is natuurlijk een thema dat er vandaag meer dan ooit toe doet. Met alles wat circuleert op de nieuwe media, zijn leugen en waarheid bijzonder moeilijk te onderscheiden. Zo raakt het verhaal van Geert Jan Jansen een veel ruimer en intrigerend thema.”

Berlin gooit zijn deuren open op zaterdag 12 meiHier vind je meer info. 

 

Enthousiast geworden? Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op een duoticket voor Berlin of The Jaguar and the Snake.