3x #ikluisterbelgisch live op de Gentse Feesten

J. Bernardt, Equal Idiots en Shht.

Elice

De Gentse feesten zitten er officieel op. BILL-reporter Elice was er (vooral) bij voor de muziek en zag dat het goed was. Heel goed.

De Gentse Feesten staan vooral bekend voor drinken en uitgaan met vrienden tot in de vroege uurtjes, maar je kan er ook ieder jaar heel wat jonge Belgische artiesten spotten. Onder andere op Boomtown-festival, in de Kinky Star, Charlatan en op de podia van Trefpunt. Wij selecteerden uit het overvolle programma en halen er drie veelbelovende Belgische artiesten uit die je nu meteen aan je "Moet ik ooit eens live zien"-lijstje moet toevoegen!

1. J. Bernardt

J. Bernardt

Op de podia van Boomtown zagen we twee jonge artiesten met al enige faam in België. Zij deden er hun goede reputatie alle eer aan.

Balthazar drukt even de pauzeknop in, maar verdwenen zijn ze zeker niet. Jinte Deprez doet het namelijk ook alleen als J. Bernardt. Woensdag mochten we hem aanschouwen in een snikhete Handelsbeurs die er toen het optreden begon alleen maar warmer op werd.

Jinte bracht een energiebom op het podium, sensuele dansmoves en bezwerende elektronische beats die bij het buitengaan nog een tijd nazinderden. Waar Jinte zelf minstens drie Red Bulls leek op te hebben, was het publiek bij aanvang iets stijver. Misschien bedrukte de kater van de dagen voordien nog iets te veel de spieren. Na enige moeite slaagde Jinte er toch in de zaal om te toveren tot een tropisch vakantieoord waar het publiek voorzichtig ging dansen en zweten, heel veel zweten. 

Waarom je J. Bernardt live moet zien:

Je hoort nummers die even perfect klinken als op de plaat, met nog dat tikkeltje extra. Je krijgt een frontman die er ongelofelijk veel zin in heeft en je kan er misschien zelfs even dansen met the man himself wanneer je je positie strategisch in het midden voor het podium inneemt. Traditioneel neemt Jinte namelijk een duik in het publiek.

>> Check hier de volgende optredens.


2. Equal Idiots

Equal Idiots

Na al dat zweten zochten we even afkoeling op het gratis buitenpodium van Boomtown waar Equal Idiots het plein aan het platspelen was. Van rustig op adem komen kwam er niet veel in huis, want van een stijf publiek was hier helemaal geen sprake. De eerste rijen gingen wild op het gitaargeklets van de jonge Antwerpenaren en de alcohol vloeide vlot binnen.  

Gaan, gaan, en blijven gaan. Zo kan je Equal Idiots live het best omschrijven. Aan rock-’n-rollgehalte ontbreekt het de jongens zeker niet. Breng daarbij die schitterende, vuile garagerock die Equal Idiots produceren en zanger Thibault die het publiek meermaals vraagt of ze al dronken zijn en het plaatje is compleet. 

Waarom je Equal Idiots live moet zien:

Eenmaal in je leven moet je gewoon eens helemaal losgaan samen met deze Kempense mannen en hun zelfverklaarde "bier-drinken-en-cut-roepen-muziek".

>> Check hier de volgende optredens.


3. Shht

Op de laatste avond van de Gentse Feesten zakten we af naar de Kinky Star en zagen er het meest absurde, doorgedraaide concert ooit. Daarvoor verantwoordelijk was Shht, de band die we eerder al tipten met #ikluisterbelgisch.

WTF! WTF! En nog eens WTF! Dat is zowat het enige dat onze hersencellen konden produceren tijdens het concert van Shht. Letterlijk iedere minuut gebeurde er iets compleet losgeslagen, zowel op als naast het podium. 

We proberen even een beeld te schetsen: het concert ging van start met het uitdelen van bedrukte hosties en een ietwat vreemd ogende man die even rustig op het podium een banaan begint te pellen en ondertussen rustig een sigaretje oprookt. Waarna de band de eerste noten inzet, het moshen instant van start gaat en door blijft gaan tot het einde van het concert. Voeg daarbij tientallen crowdsurfers die even het dak van de zaal bewandelen (zanger inclusief, die ondertussen perfect toonvast blijft zingen) en een zanger die middenin het concert beslist voor een ander kapsel te gaan en al zijn haar begint af te scheren. Gedurende dit alles staat er een band op het podium die ondertussen vlekkeloos blijft verderspelen. Veel meer hoeven we waarschijnlijk niet te schetsen om aan te tonen dat Shht gewoon crazy, doorgedraaide, absurde, maar tegelijk heel erg goede concerten geeft.  

Waarom je Shht live moet zien:

Heel simpel. Als je fan bent van hun muziek, dan moet je gewoon de ongerijmde madness van een Shht-optreden eens aan den lijve ondervinden. 

Onze tips: 

  • Om de totale geschiftheid van dichtbij en compleet mee te maken, ga Shht zien in een kleine zaal.
  • Hou je van moshen, crowdsurfen en bezwete bovenlijven, neem dan plaats zo dicht mogelijk bij het podium.
  • Hou je niet van moshen en al dat ander gedoe, maar vind je hun muziek wel steengoed en wil je het allemaal toch even (van op een veiligere afstand) aanschouwen, neem dan plaats ergens tegen een muur of achteraan de zaal.
  • Draag geen te warme kleren, want je gaat er sowieso twee kilo vermageren van het zweten.

>> Check hier de volgende optredens.