5 alternatieve voetbalsongs die niet sucken

WK Voetbal 2018

Brecht

Voetbal en de meerwaardezoeker, het klinkt als een schijnhuwelijk. Maar kijk: Sir Edward Elgar was fan van de Wolverhampton Wanderers en componeerde voor hen zelfs een van de eerste voetbalhymnes in de geschiedenis.

Als je net van onder een steen komt gekropen: het wereldkampioenschap voetbal is bezig. Of het je nu kan schelen of niet: ze gooien met WK-hymnes, anthems en hoempa-hoempa-muziek naar je kop alsof het ballen naar een diepe spits zijn. Dat is om hoorndol van te worden. “Voetbal is het ballet van de massa”, zou Sjostakovitsj ooit gezegd hebben. En de massa wil Tom Waes die over wodka zingt, blijkbaar. Gelukkig zijn er alternatieven. Zoals een écht ballet. Over voetbal.

Sjostakovitsj - Het Gouden Tijdperk

Dit ballet uit 1930 gaat over een voetbalploeg uit de Sovjet-Unie die in een omkoopschandaal terecht komt. De voetbalmars uit het tweede akte begint letterlijk met een fluitsignaal. Tip: zet Filip Joos vanavond eventjes op mute en speel deze af in de plaats. Epischer wordt het niet.

Parquet Courts - Total Football

Totaalvoetbal is de speelstijl waarmee Nederland in het WK van 1974 de finale bereikte. Dat gaat ongeveer zo: verdedigers vallen soms aan, aanvallers verdedigen mee. Het is ook het openingsnummer van de recentste plaat van postpunkers Parquet Courts, Wide Awake!, een van de meest gelauwerde albums van het moment.

Genesis - Match Of The Day

Dit is een cynisch nummer over voetbal. Phil Collins bezingt enkele minder leuke kanten van op en rond het veld. Zo zingt hij in het refrein enkele vaak geroepen bedreigingen aan de scheidsrechter. Niet meteen een meezinger.

Ton Lebbink - Voetbalknieën

In de jaren tachtig was er in Nederland een leuke onderstroom van synthesizermuziek met vreemde, vaak literaire teksten. Zo werd ook de cultklassieker Maternité (Boterham Met Kaas) van MAM geboren in die periode. Dichter Ton Lebbink zette dan weer een voetbalgedicht op muziek. We denken toch dat het over voetbal gaat. Oordeel vooral zelf.

Black Grape - England’s Irie

Nadat The Clash werd stopgezet, ging zanger Joe Strummer op avontuur. Een van die uitspattingen is Black Grape. Het is nineties, het is funky, het is meezingbaar. Het is alsof Jamiroquai een WK-lied zou maken met De La Soul

Extraatje: ONS - Better Than You

In dit nummer van de Gentse band ONS wordt geen woord over voetbal gerept. Toch is het hun WK-hymne. En die van ons. Volgens hen met een korrel zout te nemen, maar het refrein duikt toch in onze hoofden op, op willekeurige momenten.

 Deze voetbalnummers en meer vind je in onze alternatieve voetballijst op Spotify.