De 13 albums van het voorjaar 2016

De 13 beste albums van het voorjaar 2016

Stijn

De zomerfestivals lijken op kale winterdagen als deze verder weg dan ooit, maar niets dat een streepje muziek niet kan verhelpen. Deze artiesten hebben hard gewerkt om je met een nieuwe plaat te verblijden, waarmee ze deze zomer de festivalweides doen ontploffen: de 13 must hears van het voorjaar.

De valse nieuwe

Wie + wat? Anderson .Paak - Malibu

Wanneer? 15/01

Eerder gekend onder de naam Breeze Lovejoy, brengt Brandon Paak Anderson zijn tweede album uit onder een nieuwe naam. Hoewel vorige plaat Venice pas twee jaar geleden uitkwam, is de evolutie van Anderson duidelijk hoorbaar. Hij is te horen op maar liefst vier nummers van Dr. Dre's soon-to-be-classic ComptonDe invloed van lang vervlogen soul en funk is niet ver te zoeken, waardoor de link met Kendrick Lamar snel is gemaakt. Daarbij bewijst hij ook nog eens een heus stukske te kunnen zingen. Hou deze kerel in de gaten!

 

De dochter

Wie + wat? Daughter - Not To Disappear

Wanneer? 15/01

Het kwetsbare en fragiele van het debuutalbum If You Leave is weggedeemsterd in hun nieuwste creatie. Het verstikkend emotionele wijsje is vervangen door welbewuste lyrics. Met perfect afgewogen melancholische muziek komt een mooi aan elkaar geknoopt geheel tot stand. Daardoor voelt Not To Disappear aan als een bitterzoete, maar tegelijkertijd verademende knuffel. De lead single Numbers vormt het perfecte voorbeeld hiervan.

   

De vermomde supergroep

Wie + wat? Nevermen - Nevermen

Wanneer? 29/01

Het is zeer verwonderlijk dat Nevermen niet meer aandacht krijgt. Met Tunde Adebimpe (TV On The Radio), muzikale duizendpoot Doseone en Faith No More-zanger Mike Patton is Nevermen een heuse supergroep. Ze werken al sinds 2008 (!) aan het album. De reden hiervoor is volgens Doseone doodsimpel: "Don't rush the fuckin' music".  Hun tour werd onlangs wel onbepaald uitgesteld, waardoor hun optreden (mét Massive Attack) in het Brusselse Palais 12 op 10/02 werd geschrapt.

   

De vernieuwde

Wie + wat? Bloc Party - Hymns

Wanneer? 29/01

Na een korte break, brengt de Britse band met Hymns zijn vijfde album uit. Dat de plaat anders zal klinken, is onvermijdelijk. Bassist Gordon Moakes verliet in het midden van het productieproces de groep en werd vervangen door Justin Harris. De nieuwe drummer Louise Bartle vervoegde de groep pas nadat het album al afgewerkt was. Met de single The Love Within wordt alvast een dynamische en kleurrijke belofte gedaan.

    

De restjes

Wie + wat? Sia - This is acting

Wanneer? 29/01

Steevast optredend met een, laten we zeggen, modern dansende danseres, is Sia sinds haar laatste album 1000 Forms of Fear (2014) volledig doorgebroken. Vooral de hit Chandelier werd compleet platgedraaid. Het album This Is Acting bestaat uit liedjes die de artieste oorspronkelijk voor andere grote namen schreef, maar het nooit haalden tot op de cd. De restjes dus. Zo was de single Alive bedoeld voor Adele, maar het haalde de cut van haar nieuwe album 25 net niet.

   

De onbekende

Wie + wat? Sunflower Bean - Human Ceremony

Wanneer? 05/02

De nobele onbekende in het lijstje. Julia Cumming klinkt misschien weinigen bekend in de oren, maar guess again. Overdag is ze model voor Saint- Laurent, terwijl ze 's avonds dromerig op het podium staat als frontvrouw van Sunflower Bean. De band is piepjong: geen enkel lid overschrijdt de leeftijd van 21 jaar. Toch weten ze een volwassen sound voor de dag te brengen. Ze speelden al het voorprogramma van The Vaccines en DIIV, en nu ligt de weg naar eigen fame volledig open.

    

De grootste

Wie + wat? Kanye West - Swish

Wanneer? 11/02

Kanye is back - maar eigenlijk nooit weggeweest. Dankzij vrouwlief Kim Kardashian en haar realitysoap is hij niet weg te denken uit de media, wat hij waarschijnlijk zelf niet al té erg vindt. Voor zijn zevende soloplaat werkte hij samen met andere grootheden zoals Paul McCartneyCashmere Cat en Kendrick LamarDat shit cray, Kanye!

   

De BBC-topper

Wie + wat? Jack Garrat - Phase

Wanneer? 19/02

De muzikale weg van Jack Garratt is lang. In 2005 nam hij deel aan Junior Eurovision in Groot-Brittannië, maar sneuvelde in de preselecties (Max Colombie-alert). Tijdens zijn lerarenopleiding koos hij voor de wereld van de akoestische blues, waarna hij naar eigen zeggen in een quarter life crisis belandde. Momenteel combineert hij elektronische beats à la Flume met zijn rustgevende stemgeluid. Een winning combo, want BBC tipt hem als Sound of 2016

   

De technosenioren

Wie + wat? Underworld - Barbara Barbara, We Face a Shining Future

Wanneer? 18/03

De techno giants brengen met deze absurd getitelde plaat na zes jaar nog eens nieuw materiaal naar buiten. Je kan de groepsleden er nochtans niet van betichten op hun lui gat te hebben gezeten; zanger Karl Hyde bracht samen met Michael Eno (ex-Roxy Music) twee albums uit, terwijl Rick Smith de soundtrack verzorgde voor de film Trance van Danny Boyle. Met de single I Exhale bewijzen ze dat ze je nog steeds kunnen hypnotiseren.

   

De gedoneerde

Wie + wat? De La Soul - and the Anonymous Nobody

Wanneer? 29/04

Voor het eerste album in elf (!) jaar deed het hiphopcollectief  beroep op zijn fans. Via Kickstarter zamelden ze meer dan 600.000 dollar in om de plaat tot leven te kunnen brengen. De prominenten op de plaat zijn dan ook niet min, met onder andere UsherEstelleSnoop Dogg en 2 Chainz. De titel is een duidelijke shout out naar alle anonieme donoren die het geld wisten op te hoesten om dit project mogelijk te maken.

   

 

Jammer genoeg zijn er ook enkele artiesten die de podia niet meer zullen kunnen beroeren. Hun plaats in dit lijstje is daarom niet minder verdiend.

De legende

Wie + wat? David Bowie - Blackstar

Wanneer? 08/01

Het lang verwachte album van Bowie werd gereleased op zijn 69ste verjaardag. Twee dagen later liet hij het leven aan de gevolgen van kanker. De tien minuten durende opening track Blackstar werd ondertussen bijna twintig miljoen keer bekeken op YouTube. De tweede single, Lazarus, doet met meer dan 25 miljoen views nog beter. Het nummer vormt de soundtrack voor de gelijknamige musical in New York, geproduceerd door landgenoot Ivo van Hove. Na het overlijden van Bowie werd de werkelijke betekenis van het lied akelig duidelijk. Luister en oordeel vooral zelf.

  

De eenkoppige band

Wie+wat? School of Seven Bells - SVIIB

Wanneer? 12/02

Deze Amerikaanse indierockband bestaat tegenwoordig nog uit één persoon: Alejandra Teheza. Nadat zus Claudia de band in 2010 al verliet, stierf Benjamin Curtis in december 2013 aan een ernstige lymfeziekte. In 2014 maakte Teheza bekend dat ze nog één laatste album zou maken. De plaat bevat stukjes zang die Curtis al had ingezongen voor hij stierf. Het werk kan je dus zien als een soort afscheidsbrief, maar volgens een boodschap van Teheza op de website van SVIIB - zoals de groepsnaam vaak wordt afgekort - is het "a love letter from start to finish". Of er nog getourd zal worden, is niet bekend.

   

De In Memoriam

Wie + wat? Jeff Buckley - You and I

Wanneer? 11/03

Dit postume werk bestaat uit oude opnames uit 1993. Toen liet Buckley voor het eerst zijn stem optekenen in een studio. Op het album staan nummers waar we al mee vertrouwd zijn, ongekend materiaal, en covers van onder meer Bob Dylan en The Smiths. Het schetst een intiem portret van een jonge muzikant die een grote toekomst voor zich had.