“Een huiskamerconcert of Pukkelpop, maakt ons niet uit”

Interview You Raskal You

Julie

You Raskal You brengt op 5 februari het derde album 'Helm' uit.

© You Raskal You

  • 05 feb 2016

Iets na de middag in het AB Café. Twee sympathieke kerels duiken naast me op. Niet toevallig, want drummer Tijl Piryns (31) en gitarist Maarten Michielsen (34) van de Antwerpse band You Raskal You hebben met Helm een nieuwe plaat. 

Een plaat waar ze graag en veel over vertellen, al bieden ze me wel eerst nog een drankje aan. Het nieuwe album Helm draagt de naam van drummer Levon Helm van The Band. “Dat is dé beste groep allertijden!” Verder inspireren de muzikanten zich op Amerikaans pop- en R&B-zanger Lee Dorsey.

De band wilde met Helm nog bewuster met de muziek omgaan dan op de vorige twee platen. “We wilden onszelf beperken in het proces van de plaat. Alles is live ingespeeld, wat resulteert in kale en organische muziek zonder geluidsdekens.” De bas en de drum spelen de hoofdrol, waardoor de muziek heel dansbaar en groovy is. “We kunnen ons er volledig in smijten.”

"Just play the fucking song"

Zes nummers van de plaat werden opgenomen in Londen door producer Liam Watson, niet in het minst bekend als producer van The White Stripes en Tame Impala. “Je kan hem het best omschrijven als a grumpy old man”, lacht Tijl. “Bij iedere vraag die we stelden, reageerde Watson: ‘Just play the fucking song.’ Uiteindelijk is dat het motto van onze plaat geworden.”

“We kozen bewust voor Watson omdat we alle vijf achter hem staan”, legt Maarten uit. “Toen hij het nummer No More Honey volledig omgooide, was dat heel bevrijdend. Hoewel het best moeilijk was om plots een andere versie te spelen.” Toch zijn ze immens gelukkig met het eindresultaat.

Maarten (rechts) en Tijl (tweede van rechts) vertellen hoe het nieuwe album 'Helm' tot stand kwam.

Twee mannen, één bed

In Londen waanden de kerels zich op scoutskamp. “Je doet alles samen en je kan ’s avonds niet gewoon naar huis.” Tijl en Maarten deelden dezelfde kamer én hetzelfde bed. “Ik vertrouw Tijl wel, maar ik had toch een muurtje met kussens tussen ons gebouwd. Je weet maar nooit over wat hij ’s nachts droomt”, lacht Maarten. 

Oorspronkelijk was het tripje naar Londen bedoeld als experiment. “Toen we thuiskwamen, bleven er nog twee nummers over. We besloten die nog op te nemen in de Sputnik Studio met dezelfde mindset en filosofie. Zo hebben we er een volwaardig album aan overgehouden.”

“Zelfs tijdens de soundcheck dansten ze”

Tot nu toe werd de plaat alleen maar op positieve kritiek onthaald. “Het publiek bij onze live performances begrijpt ons doel en dat is waar we naar streven”, vertelt Tijl. “Zelfs tijdens de soundcheck dansten de jongens en de meisjes achter de bar.”

“Het is moeilijk om zelf de plaat te beoordelen, want we staan er heel dicht bij”, legt Maarten uit. “We zijn wel enorm tevreden over de manier van werken. Onze vorige albums waren even goed, maar dat was eerder luistermuziek.”

Verjaardagsfeestje

In februari organiseert You Raskal You enkele releaseconcerten. Spannend, want ze hebben nog nooit met de achtergrondzangeressen en de blazers samen gespeeld. “Hoewel we iedereen persoonlijk kennen en vertrouwen.” De band is dus zelf benieuwd naar hoe alles zal verlopen. “Voor ons is het een verjaardagsfeestje, want we spelen al jaren samen. Juist omdat we maar twee releaseconcerten geven, is het een unieke gebeurtenis.” Als de vibe goed zit en de sfeer inspeelt op het publiek vindt de band het een geslaagde avond.

Verder heeft You Raskal You voor 2016 nog geen concrete plannen. “We willen vooral veel optreden en groeien in het live spelen. Een huiskamerconcert of Pukkelpop maakt ons niet uit.”

 

Benieuwd hoe Helm live klinkt? De releaseshows vinden plaatsen in Antwerpen (Arenberg, 04/02 en We're Open Trix, 12/02), Turnhout (Warande, 06/02) en Gent (Charlatan, 25/02).