"Het is absoluut geen rechtlijnige plaat"

Interview: School Is Cool

Eva

Twee en een half jaar heeft School Is Cool ons laten wachten op een vervolg voor hun debuutplaat Entropology. Met Nature Fear slaan ze een iets donkerdere steeg in en verwelkomen ze een meer elektronische sound. 

“We kozen niet bewust voor een meer elektronische plaat, het was eerder een natuurlijke evolutie”, vertelt zanger Johannes Genard. “Door de singlekeuze bij onze vorige cd hadden mensen vaak het gevoel dat het een happy album was, terwijl sommige nummers ook perfect op Nature Fear zouden passen.”

Zweetmomentje

Black Dog Panting en Wide Eyed & Wild Eyed krijgen geweldig lovende commentaar. Het ziet er naar uit Nature Fear geen moeilijke tweede, maar een succesvolle tweede wordt. Zijn er nog zenuwen voor de release?

Matthias Dillen (drums): “Toch wel. De nummers zijn in quarantaine gemaakt en nu laten we ze los op de wereld. In onze omgeving zijn de reacties positief, maar ergens verwacht je dat wel. Er brengen dit jaar ook ongelooflijk veel Belgische bands een nieuw album uit. Je hoopt natuurlijk dat jouw plaat het gaat overleven tussen al die andere.”

Hanne Torfs (keyboards, zang, cello): “Onopgemerkt blijven is het ergste wat er kan gebeuren. Liever een negatieve of een hevige reactie dan helemaal niks. Het is ook spannend, omdat we nog maar twee nummers uitbrachten. Oké, die worden heel goed ontvangen, maar straks komt wel die hele plaat uit. Zegt het publiek dan “yes!” of “ahnee, ik vond enkel die twee nummers goed”? Want alle nummers op Nature Fear zijn anders. Het is absoluut geen rechtlijnige plaat.”

Johannes: “Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Ik heb altijd een zweetmomentje vlak voor een optreden of als ik een nummer voor het eerst aan iemand laat horen. Maar dat gaat gelukkig snel voorbij.” (lacht)

Hanne, voor jou was het de eerste keer dat je meewerkte aan een album voor School Is Cool. Hoe is het je bevallen?

Hanne: “Het was een heel fijne ervaring. We trokken voor de opnames naar een prachtige, gigantische studio in de Ardennen…”

Johannes: “…voor vier weken!”

Hanne: “We hebben inderdaad onze tijd genomen voor de opnames. Iedereen was daarom heel erg op zijn gemak. De eerste week had ik nog heel erg het gevoel dat ik alles meteen perfect moest doen, maar dat liet ik snel los. Verbazend genoeg lukte het dan zelfs beter om foutloos te spelen.”

Festivalzomer

Jullie staan deze zomer op het podium van het Best Kept Secret Festival. Excited?

Matthias: “We verlangen altijd naar de festivalzomer en naar Best Kept Secret kijken we extra hard uit. De sfeer is er zo speciaal en de line-up is ongelooflijk. Ik wil zeker Mogwai en Nils Frahm zien. Onze zomer mag volledig volgepropt worden met festivals!"

Spelen jullie liever in een club of in open air

Hanne: “In een club is het optreden op zich misschien fijner, omdat je dan lang mag soundchecken en echt in de muziek opgaat. Maar de hele sfeer op het festival, voor en na het optreden, is tien keer leuker.”

Matthias: “Ons leukste optreden ooit was trouwens op Paléo, een festival in Zwitserland. We speelden om middernacht, zodat we overdag zelf optredens konden checken en 's avonds in de tent een coole lichtshow konden brengen. Het was de perfecte combinatie en het publiek was er keihard mee."

Hanne: “Was het eten daar ook niet superlekker?”

Matthias: “Nee, dat was in Frankrijk, toen Balthazar er ook was. Het klinkt misschien grappig, maar als je terugdenkt aan festivals, weet je beter wat je er gegeten hebt dan welke groepen er speelden." 

Johannes: “Da 's waar! Als je in Engeland hebt gespeeld, ontdek je de waarde van goede catering. (hilariteit alom) Dat geldt trouwens ook voor Nederland! Alhoewel, daar hebben we "Patatje Oorlog" ontdekt. Dat zijn frieten met pindasaus, mayonaise en rauwe ajuintjes. De ultieme guilty pleasure!"

Op 22 maart introduceert School Is Cool Nature Fear aan een uitverkochte AB. Op 3 april is Het Depot in Leuven aan de beurt, maak hier kans op de laatste tickets. Check ook de andere speeldata hier.