“Je moet soms jezelf in iets verliezen om de dagelijkse sleur te doorstaan.”

Interview met frontman Sim Van Thienen en Jan Evenepoel

Julie

Met zijn notitieboekje in de hand nestelt singer-songwriter Sim Van Thienen zich in de zetel naast zijn collega Jan Evenepoel. De twee bandleden zitten klaar om het nieuwe album War Times van hun band Head Full Of Flames voor te stellen. “Ik heb wat geheugensteuntjes opgeschreven, want na drie jaar werken aan een plaat, zitten sommige dingen al wat ver in je geheugen”, lacht Sim.

De zanger denkt diep na over de omschrijving van het nieuwe album War Times. “Het is een gelaagde plaat”, antwoordt Jan wanneer Sim nog achter zijn woorden zoekt. “Het is een album met elf nummers over verschillende dingen in het leven”, gaat Sim verder. “De liefde komt aan bod, maar evengoed de melancholische kant van het leven en het evenwicht tussen de realiteit en het escapisme. Het leven als één grote zoektocht is dus een mooie samenvatting van het album.”

Deze thema’s zijn ook gebaseerd op de levens van de bandleden zelf. “Muziek is voor ons een gezonde vorm van escapisme”, aldus Jan. Sim kan alleen maar bevestigen: “Om de dagelijkse sleur aan te kunnen, moet je iets hebben om je in te verliezen en dat kan van alles zijn.” 

“We willen de ruimtelijkheid van een echt optreden ook op onze plaat creëren.”

War Times is een samenraapsel van verschillende songs die op verschillende tijdstippen zijn geschreven. “Het begon in 2012 met onze debuut-EP. In 2014 zijn we gestart met opnemen en nu brengen we het album op 28 oktober uit. Er is heel wat tijd gekropen in het tot stand komen van de plaat”, geeft Sim toe. 

“Als ik songs schrijf, start ik altijd bij de klank, als bron van inspiratie. Nadien schrijf ik teksten op de melodieën en als de song een vaste vorm krijgt, testen we het met de band. Uiteindelijk hebben we alles tot een geheel gesmeed in de studio van producer Koen Gisen. Op enkele dagen speelden we alles live in."

"Achteraf hebben we nog wat gesleuteld aan de nummers, maar alles moest heel organisch en realistisch klinken om zo de ruimtelijkheid van een echt optreden te creëren op de plaat. Ons werk heeft gerijpt zolang we wilden. Nu is het tijd om los te laten. 

“Je geest en lichaam moeten in een bepaalde status zijn om muziek te maken.”

“Als ik geïnspireerd word, grijp ik een instrument vast en maak ik één klank. Vanuit die ene klank vertrek ik dan om een liedje te schrijven. Soms neem je de gitaar vast, speel je een noot en hoor je 1001 mogelijkheden. De andere keer speel je dezelfde noot en hoor je gewoon die noot”, legt Sim uit. “Je moet je geest en lichaam in een bepaalde status krijgen om muzikale creaties te maken.”

“De tekst van de titelsong War Times is bijvoorbeeld geïnspireerd op het boek Het bezoek van de lijfarts van de Zweedse schrijver Per Olov Enquist. Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in de 18de eeuw in Denemarken. Een dokter wordt aangesteld tot lijfarts van de geesteszieke koning. Op een bepaald moment draagt de koning al zijn macht over aan de arts. De progressief denkende dokter wilde veel ideeën van De Verlichting doordrukken in Denemarken, maar de adel was er niet mee opgezet. Uiteindelijk krijgt de arts een relatie met de koningin waardoor hij zijn eigen doodvonnis tekent. Hierover gaat de songtekst van War Times.”

 “We zijn moeilijk in hokjes te vatten.”

Head Full of Flames

In de hedendaagse muziekscene is het moeilijk om uniek te denken want er is een overvloed aan artiesten en genres.

Sim: “Onze muziek heeft iets heel filmisch. Het is luistermuziek met veel subtiliteiten die uitnodigt om nader te luisteren. We hebben eerder al muziek gemaakt voor documentaires en dat hoor je wel. Verder is Head Full Of Flames moeilijk in hokjes te vatten, wat in de huidige muziekwereld niet altijd een voordeel is. Onze geliefde oud-leraar Marc Erkens verwoordde onlangs in de Standaard zijn visie op hokjesdenken nog als volgt: "Voor mij bestaat er alleen muziek die oprecht of niet oprecht is." Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. We hopen uiteraard dat onze muziek in de eerste categorie hoort."

Lonely Boy is Jans favoriete nummer van het album. “Er is niet echt een maatsoort aan verbonden, waardoor het nummer 'tijdloos' is.” Sim vult aan: “Je hoort heel duidelijk de pure klanken en de warme gloed van de song. De akoestische gitaar en de trombone zijn heel prominent aanwezig.” 

Sim kiest toch voor Forms Of Light als favoriet. “Het nummer heeft een bepaalde ritmische drive met melodieën die niet vermoeien en intrigeren.” 

Het summum

“Nu willen we zoveel mogelijk live spelen op locaties waar een luisterend publiek mogelijk is. Een moment creëren waarop je alles kan overbrengen, dat is het summum toch eigenlijk? We komen het best tot ons recht in donkere ruimtes zoals de AB, TRIX, 4AD. Festivals zullen we dus moeilijker bereiken, maar zo’n aanbod slaan we zeker niet af. 

 

Op 30 oktober geeft de band een try-outconcert in Café Entrepot in Leuven en op 8 december staan ze in Het Depot. Op 2/12 is er ook nog een concert in Trefpunt in Gent