"Zowel muzikaal als persoonlijk zijn we heel diep gegaan"

Interview met PPP-frontman Jelle Denturck

Stijn

Protection Patrol Pinkerton

© Tina Herbots

Protection Patrol Pinkerton (of gewoonweg PPP) heeft een nieuwe plaat: Good Music Beautiful People. De typisch zomerse, poppy sound is weer aanwezig, maar wordt onderbroken door rustigere, zelfs weemoedige songs. “Als je constant vrolijk moet zijn, word je er net depressief van”, aldus frontman Jelle Denturck.

Hoe zou je PPP zelf omschrijven?

Jelle Denturck: “We zijn ontstaan vanuit een groep vrienden. Dat merk je nog steeds aan de manier waarop we werken. Alles verloopt democratisch en we voelen elkaar heel goed aan – een echte PPP-machine (lacht). Iedereen maakt deel uit van het geheel: niemand zou apart de PPP-klank kunnen produceren.” 

Wat is tot nu toe voor jou hoogtepunt van de groep?

 “Het voorprogramma spelen van Imagine Dragons in de AB (in 2012, red.). We hadden het aanbod bijna geweigerd, maar toen hoorden we dat de zaal volledig uitverkocht was. Als klein manneke sta je zelf in de AB naar je grote helden te kijken in de hoop daar ooit zelf te staan. Die avond was er een vrij jong publiek. Toen we nog maar op het podium kwamen, gingen ze al compleet uit hun dak. Echt supertof.” 

"We kwamen compleet verrast met een platencontract buiten."

Hoe ervaren jullie de evolutie die jullie doormaken?

“We begonnen met covers, evolueerden naar eigen liedjes, maar er kwam niets uit. Tot ik plots een telefoontje kreeg van onze huidige platenbaas (Waste My Records, red.). We spraken één keer af en kwamen, compleet verrast, met een platencontract naar buiten. Dan komt alles in een stroomversnelling terecht, maar de grote doorbraak kan je niet forceren. Zolang ons niveau en de aandacht blijft groeien, ben ik een content mens.”

Wat zijn de grootste verschillen met jullie debuutplaat?

“We wilden sowieso de lijn van het zomerse doortrekken, maar voor de rest is alles anders. De vorige plaat moest binnen de vier maanden af zijn, terwijl we nog de helft van de nummers moesten schrijven. We maakten dat album zonder er bewust bij stil te staan. Over dit album is veel meer tijd gegaan. Ook muzikaal en persoonlijk gingen we heel diep. Dat hoor je: het geheel klinkt rijper, volwassener. Nu hadden we ook een producer, Floris Dedecker, die tijdens de opnames een enorme steun was.”

"Bij onze optredens is er geen drempel. Ik vind dat superplezant."

 Hoe reageert het publiek tot nu toe?

Humo en Metro noemden het een van de beste Belgische albums van het jaar. Ook de single Don't Wreck This wordt massaal gespeeld. Dat ons harde werk geapprecieerd wordt, doet echt goed.”

Jullie spelen binnenkort een reeks concerten. Waarom moeten we komen kijken? 

“Bij onze optredens is er geen drempel. Terwijl andere groepen mystiek en afstand creëren, moet het bij ons net van de spontaniteit komen. Ik vind dat alleszins superplezant!”

 

Protection Patrol Pinkerton tourt binnenkort door Vlaanderen. De band is onder andere te zien in Kortrijk (De Kreun, 6/2), Brussel (AB, 10/2) Sint-Niklaas (De Casino, 25/2) en Hasselt (Muziekodroom, 12/3).