Astronaute: "We willen troost bieden aan de mensen."

Astronaute

Categorie: Horen

Pieter Lantsoght

BILL Awards 2016: Myrthe Luyten

Myrthe Luyten (25) bewandelt als frontvrouw van Astronaute haar eigen pad en timmert zorgvuldig aan de weg. Van de eerste publieke small steps op de Limbomania-muziekwedstrijd tot de giant leap met het langverwachte eerste album.

Wat wordt voor jou het muzikale hoogtepunt van 2016? 

"(denkt lang na) Dat vind ik echt een heel moeilijke vraag ... Op dit moment ben ik volop bezig met een studiestage en heb ik even geen tijd om optredens te doen. We spelen wel nog veel dit jaar en dat is ook net wat we graag doen. Dus ik hoop vooral dat we dit jaar een paar echt heel goede shows mogen spelen. Daar geniet ik altijd heel erg van."

Heb je zelf nog tijd om zelf naar optredens te gaan?

"Momenteel heb ik zelf nog de kans niet gehad om te zien of er optredens zijn waar ik naartoe zou willen gaan. (lacht) We speelden wel op Little Waves in Genk, met Villagers en Damien Jurado. Daar keek ik wel erg naar uit."

De snelle vragenronde

Waar ben je allergisch aan?

"Mensen die niet authentiek en oprecht zijn, omdat ik dat twee heel belangrijke dingen vind in personen."

Wat is jouw spirit animal?

"Doe maar een wasbeer." (lacht)

Op wie ben je wel eens jaloers?

"Op mensen die zonder veel na te denken hun eigen ding doen en zeggen, zonder kopzorgen."

Wat is je favoriete guilty pleasure?

"Honderd procent zeker Coldplay, hoewel ik het zelf eigenlijk geen guilty pleasure vind. Die eerste drie platen zijn gewoon geniaal."

Welk nummer kan je blijven opnieuw beluisteren?

"Here be Monsters van Ed HarcourtDe gelijknamige cd heb ik heel toevallig ontdekt, maar het is een album dat om de zoveel tijd opnieuw naar boven komt en dat ik dan weer even heel intensief beluister, om dan weer stilaan te vergeten."

Wat heb je mee van je moeder en je vader? 

"Van mijn moeder mijn vastberadenheid en van mijn vader mijn empathie."

Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen?

"Ik zou een boerderij kopen met heel veel schapen en wat bordercollies kopen om die schapen te hoeden. Er zou ook wel een muziekstudio zijn, maar ik zou me vooral bezig houden met het hoeden van al die schapen." (lacht) 

Myrthe Luyten

"Mensen zijn vaak in de war over mijn stem."

Is er een vraag die je zelf nog had willen beantwoorden?

"Ik kom heel vaak in contact met mensen die in de war zijn over mijn stem, omdat die zo zwaar is. Mijn vraag zou dan ook uit een aantal vragen bestaan, met een paar duidelijke antwoorden: "Kunnen vrouwen ook kunst maken?" "Ja." "Is uiterlijk belangrijk als je op een podium staat?" "Nee." "Mag je als publiek iemand zomaar beoordelen op zijn of haar uiterlijk en niet omwille van het product?" "Nee." Die boodschappen vinden we als band wel belangrijk."

Waarom moet Astronaute een BILL Award winnen? 

"We willen troost bieden aan de mensen. We zijn een band die graag bezig is en mooie authentieke muziek maakt. Achter dat laatste staan we heel hard achter. Het hoeft niet altijd pop te zijn."

Petrichor, het eerste album van Astronaute is nu uit. De komende optredens vind je hier

>> Stem op Astronaute als jouw favoriet voor de BILL Award in de categorie Horen