Beats vanuit een bunker

Bunkersessies in Roeselare

Pieter Claes

Foto’s voor Beats vanuit een bunker

De beruchte bunker in Roeselare.

Tien Roeselaarse bands schieten samen een album af, recht vanuit een Duitse bunker. Comité van de kop trommelde de hele Roeselaarse muziekscene op om samen te werken vanuit een Duitse schuilvesting.  

Het Comité van de kop (tevens drijvende kracht achter onder meer Day One Festival) nodigde in de zomer van vorig jaar tien Roeselaarse bands uit in de Duitse bunker in de St. Hubrechtsstraat. Niet om te schuilen of om te klaverjassen, maar om samen een plaat op te nemen, naar het voorbeeld van de Britse band Coil. Zo gezegd, zo gedaan: Elco, Are we Serious, Roskow, Soleil Bleu, Wouter Spaens, Mono Sapiens, Feable, Pulsar, Limited Edition en Mr. Greedy doken de schuilkelder in om een potje te jammen. 

Regen, bier & een sympathieke Ier 

Thijs Storme (zanger van Mr. Greedy): “Alle bands blikten hun bijdrage volledig live in. Iedereen speelde z'n nummer amper een keer of vijf, om uiteindelijk de beste take op de plaat te zwieren. aan de uiteindelijke albumversie werd dus niet meer gesleuteld in een studio.”

“Het was vooral belangrijk om ingetogen en gecontroleerd te spelen. Bepaalde kleine foutjes namen we er dan maar gewoon bij. Want de echo's vliegen om je oren in zo'n bunker. En het regende er nog binnen ook. Maar er was bier, dus wat ons betreft geen klachten. En er kwam een sympathieke Ier (Finbar Lillis, n.v.d.r.) speciaal vanuit zijn thuisland afgereisd om de opnames te overzien.”

Limited edition  

Jasper Dejonckheere – gitarist bij Mr. Greedy – ontwierp het artwork op de elpeehoes. Wie het bunkeralbum graag aan zijn of haar platenkast toevoegt, kan er maar beter snel bij zijn. Er werden immers maar 250 exemplaren van gemaakt. In Atelier 61 sla je je slag voor amper 17 euro.