BILL's grote RSD-parcours

Record Store Day

Debbie

Het programma van Record Store Day bekeken en op slag zwaar hijgend naar de astma puffer van je oma gegraaid? BILL maakt een einde aan je paniek en stippelde het perfecte RSD-parcours uit. 

Lil Louis EP

West-Vlaanderen

Starten doen we met een vloeibaar ontbijt in de Brugse platenzaak slash kroeg Wall of Sound. Nippend van ons bier van de maand - de zaak specialiseert zich vooral in de zwaardere marchandise - passen we nog snel enkele vormloze band shirts van Black Sabbath.

We halen er onze nog stevig gevulde portemonnee boven voor Aerosmith’s I don’t Wanna Miss a Thing. Voor de mama. Wie anders.

Vervolgens liften we naar Topdisc in Torhout, de enige platenzaak uit de regio die de digitale revolutie wist te overleven. We ploeteren er door de stapel pas binnengekomen tweedehandsplaten. Dat we ons niet in een grootstad vol samentroepende (‘Oeh vintage!’) hipsters bevinden, speelt hier in je voordeel: bijzondere exemplaren durven er al eens langer dan tien minuten blijven liggen.

We laten de centen rollen voor een origineel exemplaar van Lil Louis – French Kiss. Aangezien de uitbater geen rosse euro overhoudt aan de verkoop van tweedehands, nemen we ook Roslyn van de Limburgse The Sore Losers mee naar huis. Aan wie moeten die jongens in deze uithoek anders hun platen verslijten.

Evil Superstars LP
Oost-Vlaanderen

De grens met Oost-Vlaanderen steken we over voor Vynilla in Gent. Deze evergreen op de St-Kwintensberg mag dan klein lijken, hun aanbod is enorm. Op zoek naar een B-side van een obscuur album van die ene band waarin Brian Eno nu en dan eens op de triangel tikte? Hier kan je elke platenzoektocht nieuw leven in blazen. We pikken ook wat noten mee van Tiny Legs Tim, die achter het hoekje hun nieuwe plaat Death of a Parasite staan voor te stellen.

We proberen te foefelen met een paar oude Belgische munten bij de aankoop van Too Tangled – Restless, wiens winkelconcert we wegens een druk schema helaas moeten missen.

Slechts drie straten verder bevindt zich de Vooruit, ofwel het hart van deze RSD. De hele dag door spelen er zo'n 17 (!) bands achtereenvolgens een sessie, waaronder Psycho 44, Marble Sounds en Dans Dans. Bij de buren van Music Mania laten we ook ons exemplaar van The Vinyl Frontier signeren door de interviewer van dienst Koen Galle aka dj Kong himself, die daar toevallig wat fans staat te begroeten.

We boren ons spaargeld aan voor een voor de gelegenheid uitgebrachte vinyl versie van Evil Superstars' Galaxian Regression en nog 70 euro aan muziek, aangezien dat de voorwaarde is voor een exemplaar van The Vinyl Frontier.

Bed Rugs LP

Antwerpen

We laden onze batterijen op met een stevig tasje koffie in Me & My Monkey. Jawel, dat tafeltje maakt echt deel uit van een drumstel. Misschien wel te horen op Rapids van Bed Rugs, gezien één van de bandleden de bonen maalt in deze vrolijke zaak. We kibbelen over welke band te horen is door de speakers, de verliezer koopt het plaatje aan de toog. 

Met een buit die aardig begint door te wegen, drummen we door een meute shoppende Nederlanders richting Fatkat. We maken er een praatje waarvan de toon grimmiger wordt naarmate blijkt dat zowel het origineel als de remix van Charlotte Gainsbourgs cover van Hey Joe al onder onze neus werden weggekaapt.

Gefrustreerd geven we onze laatste fondsen tot op de cent uit aan een veel te dure Ed Banger Classics Deluxe box.

Robbing Millions

Vlaams-Brabant

Met een al sluimerende financiële kater gaan we op zoek naar verstrooiing tijdens een caférondje in de Leuvense binnenstad. Per ongeluk wandelen we daarbij de Bilbo binnen. We storten ons er in de cd-bakken , een ritueel dat centraal zal staan tijdens RSD 2050.

Tot driemaal toe tellen we onze stuivers op de toonbank voor de debuut-ep van The Spectors.

Met een tipsy hoofd verzegelen we onze geldbuidel in de Brusselse Electrocution, buur van de AB en thuishaven van elke plaat die je niet in etalage van Mediamarkt kan vinden. We stoefen er uitgebreid met onze buit tegen een stelletje ongeïnteresseerde en verdwaalde toeristen, die met plezier ingaan op onze omhaling voor een laatste aankoop.

De afgetroggelde vreemde munten weten we in te ruilen voor een exemplaar van Robbing Millions’ ep Ages and Sun, nog zo’n steengoede release exclusief voor deze dag.