#BILLAward 2017 We Stood Like Kings: "Onze muziek drukt uit wat we voelen bij een film."

BILL Award 2017

Camille Meeus

We Stood Like Kings // BILL Award 2017

Drie koningen én een koningin laten stille films helemaal tot leven komen door ze live te voorzien van neoklassieke, postrocksoundtracks. Je hoort het al, geen normale cinema-uitstap: de Brusselse band We Stood Like Kings zorgt voor een totaalbelevenis. Wij zagen de voorstelling van hun nieuw album USA 1982 bij de film Koyaanisqatsi vanuit prachtige, oude, petroleumblauwe filmstoelen.

Mathieu Waterkeyn (27, drum): “Het is eigenlijk allemaal begonnen met het RITCS die een zwart-witfilmweek organiseerden en aan ons vroeg om als afsluiter een soundtrack te spelen op een stomme film. Ondertussen hanteren we dit concept al zes jaar. Judith en ik kenden elkaar van op internaat in Aalst, later zijn Colin (Delloye, 27, bas) en Philip (Bolten, 31, gitaar) erbij gekomen. We houden er van om twee werelden met elkaar te verbinden: het moderne van onze muziek in combinatie met oude films, die toch verbazingwekkend actueel zijn.”

“Onze muziek moet kunnen uitdrukken wat we voelen bij een film.”

“De keuze voor een bepaalde film gebeurt door veel zoeken, een eerste selectie te maken, te sorteren… Maar de doorslag wordt altijd gegeven door emotie. Het is echt van belang dat onze muziek gaat kunnen uitdrukken wat wij voelen bij de film. Onze optredens moeten een totaalervaring zijn: het publiek moet voelen, kijken, luisteren en verrast zijn. Iedereen kent de oude piano in de cinemazaal, maar weinig mensen kennen het concept van een band die optreedt tijdens de film.”

Judith Hoorens (29, piano): “Ik vergelijk onze muziek graag met een mix van Pink Floyd, Chopin en Explosions In The Sky. Ik denk dat deze artiesten goed samenvatten wat voor muziek wij spelen. Door het neoklassieke element in onze muziek en een mengeling van onze vier verschillende muziekkarakters onderscheiden we ons van de traditionele postrockscene.”

“Je kan enkel dingen bereiken door te durven.” 

Mathieu: “Momenteel zijn we op tournee met ons nieuw album USA 1982, een livesoundtrack voor de film Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio. De film sprak ons meteen aan, maar aangezien Philip Glass (red. getalenteerde minimal music componist) al muziek gecomponeerd heeft voor deze film, was de grote vraag of we het zouden durven om toch een nieuwe soundtrack te creëren. Maar als je geen ambitie hebt, moet je er niet aan beginnen. We hadden als band genoeg ervaring opgedaan om deze uitdaging met twee handen te grijpen. Bovendien denk ik dat je enkel dingen kan bereiken door te durven.”

“De maatschappij verandert, maar de mensheid blijft de mensheid.”

Judith: “We hebben een tekenboekje voor mensen die na de show een reactie willen achterlaten. Eén van de eerste en mooiste reacties op Koyaanisqatsi was een bericht dat onze soundtrack hoopvoller was dan de originele. Die persoon schreef dat wij haar hoop hebben gegeven dat er nog een oplossing is voor onze wereld. Volgens mij is dat een cruciaal kenmerk van onze muziek: het is dramatisch, emotioneel, soms triest, maar er zit hoop in.”

“Die lijn vind je ook terug in onze drie projecten, Berlin 1927, USSR 1926 en USA 1982, die eigenlijk fungeren als een trilogie. We laten zien dat de tijden niet zoveel veranderd zijn. De technologie en samenleving zijn erop vooruitgegaan, maar de mensheid blijft de mensheid. We hopen dat dit mensen vragen doet stellen over onze maatschappij en de manier waarop we leven.”

Mathieu: “Een originele soundtrack voor een nieuw film mogen componeren, zou een hoogtepunt zijn. Onze projecten lopen steeds verder door in de tijd. Op termijn met een hedendaagse regisseur samenwerken zou mooi in de lijn liggen van wat we tot nu toe gedaan hebben."

"We Stood Like Kings mag herinnerd worden als een originele band die durft, vernieuwend is en blijft doorzetten in zijn eigen concept, ondanks de moeilijkheden van de muziekwereld.”

Check hier de komende optredens van We Stood Like Kings.

 

>>  Stem op We Stood Like Kings als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro