#BILLAward2017 Frankie: “We gaan door tot er iemand crowdsurft.”

BILL Award 2017

Pieter

Frankie // BILL Award 2017

Waarom kozen jullie "Frankie" als groepsnaam? 

Simon Lynen (27, zang): “Zeer simpel: mijn pa wou mij bij mijn geboorte gewoon "Frankie" noemen, maar mijn moeder vond "Simon" net iets mooier.” 

Hoe kwamen jullie op het idee om gemotoriseerde poppen aan livemuziek te koppelen? 

Vincent Lynen (24, gitarist): “Frankie is eigenlijk ontstaan uit een extreem toevallige samenloop van omstandigheden. Ik mocht curator zijn op een editie van Geistnight van Gourvernement in Gent. De bedoeling was dat ik er mijn eigen werk – ik studeer Animatiefilm aan het KASK – aanvulde met werk van andere artiesten en kunstenaars die me inspireren.”

“We kenden elkaar allemaal al langer en speelden bovendien regelmatig samen, maar zonder regelmaat en nogal geïmproviseerd. Simon werkte voor zijn animatiefilms al eerder met poppen en ik had hem al gevraagd om op Geistnight tentoon te stellen. Toen hebben we besloten om dan maar eindelijk eens iets te doen met de muziek die we maakten. Na een maand repeteren vond zo op een avond in maart het eerste echte optreden van Frankie plaats.”  

"Het hoef allemaal niet te afgeborsteld te zijn. Frankie moet een beetje krakkemikkig blijven."

Hoe zitten de poppen van Frankie in elkaar?

Simon: “Ik maak alles met papier en karton, tape, ijzerdraad en verf. Het hoeft allemaal niet te afgeborsteld te zijn, want die krakkemikkige look hoort echt bij Frankie. Om de poppen te laten bewegen, gebruik ik motoren uit oud speelgoed. Die zijn nogal luidruchtig, dus tijdens optredens hoor je de poppen ook geweldig kraken en trillen. We hadden er ook voor kunnen kiezen om ze manueel te bedienen van achter de schermen, maar dan zou het project een groot deel van zijn charme verloren hebben.”  

Lijken de poppen ook op hun echte alter ego’s?  

Simon: “Bwa…”

Timo Fannoy (25, drum): “Ik had mijn neus liever wat kleiner gezien. Die van mijn pop bedoel ik.” 

Brecht Hayen (26, gitaar): “En ik draagt echt letterlijk nooit een zonnebril.” 

"Onze optredens lokken uiteenlopende reacties uit. We werden al onthaald door juichende én hysterisch huilende kinderen." 

Hoe reageert het publiek op het fenomeen Frankie?  

Jef Staut (23, bas): “We stonden onlangs op Vama Veche, een familiefestival in Brugge. De programmatoren hadden ons – nogal ongelukkig - aangekondigd als “een poppenkast met muziek”. Resultaat: een horde dolgedraaide kinderen die na ons eerste nummer allemaal getraumatiseerd aan het krijsen sloegen."

"Maar tijdens een optreden op Rock Zerkegem was er dan weer ne kleine die halverwege de show vol enthousiasme "goe bezig!" scandeerde. Laat ons dus zeggen dat de reacties gemengd zijn.” 

Wat mogen we in de toekomst nog verwachten? 

Simon: “Momenteel werken we aan een toonmoment in CAMPO, op 9 november.  Maar eigenlijk ligt alles open. Bovendien werken we allemaal nog aan andere projecten, met of zonder poppen en zowel binnen muziek als animatiefilm. Frankie is spontaan en ongedwongen ontstaan, dus we laten het ook zo evolueren. We hebben altijd gezegd dat we zouden stoppen wanneer er mensen beginnen crowdsurfen tijdens onze optredens. Of wanneer er een moshpit voor de poppenkast losbarst.” 

Frankie treedt op 9/11 op in CAMPO victoria in Gent. 

 

>>  Stem op Frankie als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro