#BILLAward2017 Girls go BOOM: “We willen een veilige haven in het punklandschap zijn."

BILL Award 2017

Pieter

Girls go BOOM // BILL Award 2017

Met Girls go BOOM veegt Lindsi Dendauw (25) de vloer aan met de tirannie van testosteron in de muziekwereld.

Lindsi Dendauw: "Girls go BOOM is tegelijk onze naam en onze missie: wij zijn vrouwen die andere vrouwen een podium bieden om hun ding te doen. Daarvoor gaan we zeker niet alleen op zoek naar volleerde muzikanten: elk meisje dat iets te vertellen heeft is welkom, ze moet gewoon over genoeg lef beschikken en ownen wat ze zegt. Girls go BOOM is dus zo ongeveer het summum van de DIY-filosofie. De focus ligt op muziek, maar op zich maakt het medium niets uit. We programmeerden bijvoorbeeld ook al films en slam poety.” 

Hoe is Girls go BOOM tot stand gekomen? 

“Ik leerde Jessica Neeckx kennen in Kinky Star, een superleuke punk venue in Gent die volledig draait op vrijwilligers. Zij bleek dezelfde ideeën te hebben over het gebrek aan vrouwelijkheid in de muziekwereld en ze wilde er ook al langer iets tegen ondernemen. We raakten aan de praat en een sloot bier en een dozijn pizza’s later ontstond zo de eerste kiem voor Girls go BOOM. Nu leidt Jessica onze concerten in Rotterdam in goede banen, terwijl ik mij bezig hou met Girls go BOOM in Vlaanderen.”

"Als alleen mannen met baarden mogen dicteren wat goede muziek is, verliezen we allemaal."

Lindsi: “De muziekindustrie is een hardnekkige jongensclub. Eens je ziet hoe eenzijdig de scene is, kan je het gewoon niet meer negeren. Op festivalaffiches pronken bovenaan bijna altijd een paar bebaarde mannen. Ga naar een concert en de kans is groot dat alle muzikanten en minstens de eerste vijf rijen in het publiek mannen zijn, om nog maar te zwijgen over de bookers en de managers achter de schermen.”

Waarom wordt de muziekwereld volgens jullie zo gedomineerd door mannen? 

“Misschien wel omdat een job in de sector moeilijk te combineren valt met een gezin. Je draait lange dagen, werkt regelmatig ’s avonds en tijdens de weekends… Daardoor worden vrouwen vaak gedwongen om hun carrière in het vriesvak op te bergen zodra ze aan kinderen denken.” 

Moet de muziekindustrie zelf stappen ondernemen om meer kansen te bieden aan vrouwelijk talent? 

“De eerste stap is beseffen dat het niet gezond is wanneer telkens opnieuw dezelfde mensen mogen beslissen welke muziek nu precies "goed" bevonden wordt, of welke bands het verdienen om in de aandacht te lopen. Op die manier gaat er veel talent verloren en ontstaat er een hopeloos eenzijdig beeld. Daarom proberen we met Girls go BOOM iedereen een kans te geven, want als vrouwengroep zijn er al obstakels genoeg. Je wordt vaak geconfronteerd met seksisme, zowel expliciet als impliciet. Denk maar aan techniekers die dingen zeggen als: 'och meiske, weet gij wel hoe een versterker werkt?'

"Kathleen Hanna roept het al sinds de jaren negentig: "girls to the front!" Dat vind ik een krachtig signaal.” 

Hoe reageren mannen op het concept van Girls go BOOM? 

“Voor alle duidelijkheid: mannen zijn helemaal welkom, maar het draait gewoon voor een keer niet om hen. Er hebben me al bands aangesproken om te vragen of ze ook mogen spelen als ze allemaal een kleedje dragen. Die kerels missen het punt van Girls go BOOM volledig. Ik vind het belangrijk dat we een soort van safe space zijn voor iedereen die zich niet thuis voelt in de punk scene. Of dat nu is omdat je een vrouw, queer of nog iets helemaal anders bent.”

“Maar natuurlijk wil ik wel dat de vrouwen - in het publiek en op het podium – centraal staan. De Britse band Dream Nails speelde onlangs in Amsterdam, en weigerde te beginnen tot een boom van een vent op de eerste rij plaats wilde maken voor enkele meisjes. Kathleen Hanna riep het in de jaren negentig al: "girls to the front!" Dat vind ik een krachtig signaal.” 

Wat is de grootste ambitie die jullie met Girls go BOOM hopen waar te maken? 

“De mooiste reactie zou zijn dat een paar meisjes elkaar dankzij ons tegenkomen en samen een band beginnen. We willen zoveel mogelijk chicks inspireren om zelf lawaai te maken, op welke manier dan ook. Daarnaast zijn we van plan om workshops te organiseren, bijvoorbeeld om gitaar te leren spelen of om songteksten te leren schrijven. Alles om vrouwen alle mogelijke middelen te bieden om hun stem te gebruiken.” 

Tijd om je definitie van een ladies' night bij te stellen? Check hier de komende events van Girls go BOOM.

>>  Stem op Girls go BOOM als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro