#BILLAward2017 Shht: "Onze concerten bevinden zich tussen een aardbeving in Haïti en een LSD-trip"

BILL Award 2017

Camille Meeus

Shht // BILL Award 2017

Ze luisteren niet naar muziek, maar naar het geluid van kometen. Momenteel zijn ze bezig met de opnames van hun debuutplaat, wat een album vol absurde, noisy out-of-the-box-rock belooft te worden. Allesbehalve een interview met de mannen van Shht.

Na door de bus gedropt te worden langs een steenweg zonder voetpad en zeven verdiepingen smalle trappen te hebben beklommen, belanden we eindelijk op de zolder van Fabio (24), Nathan (23), Mathijs (21), Michiel (25) en Wouter (25). Nadat iedereen ten slotte zijn plaats heeft gevonden tussen de sigarettenpeuken en lege carablikjes, loopt het nog niet zoals gepland. Shht heeft namelijk zelf een scenario voorbereid:  “Hallo, wij zijn Shht. Wij zijn momenteel bezig aan ons debuutalbum. Bij deze krijgen jullie een klein voorsmaakje. Play.”

Wouter (drum): “Eerst heetten wij de Pascal Deweze-fanclub, maar puur uit commerciële overwegingen hebben we dan toch een andere naam gekozen. We hebben onze ziel al verkocht van bij het begin eigenlijk. Het is Michiel zijn liefje die met de naam Shht afkwam. We houden van de pure esthetische en fonetische klanken van het woord. Shht is universeel en overstijgt de taal, dat overstijgen was heel belangrijk voor ons. En we hopen eigenlijk dat buitenaards leven het ook verstaat als die onze muziek ontdekken.”

Nathan (gitaar & stem): “Ons eerste nummer was de planeetsong. Wij waren allemaal aangesloten bij de sterrenclub en wisten eigenlijk niet van elkaar dat we met muziek bezig waren totdat onze voorzitter Geoffrey vroeg om een clublied te maken. En vanaf toen is onze vruchtbare samenwerking begonnen. We zijn nu bezig met de opnames van ons debuutalbum. We kunnen misschien een stukske laten horen? Een klein previewke. We hebben dus… (nvdr: onverstaanbaar wegens te luide muziek).”

Wanneer we het hoofdpijnshot van ultrasonische funky muziek hebben doorstaan, vragen we hen naar hun handelsmerk.

“Je zou kunnen zeggen dat we ons baseren op het voorgaande, op wat al gedaan is in de muziekwereld. Een drum voor de ritmiek, een bass voor de lage frequentie en ook van het gebruik van stemmen, om de boodschap naar ons publiek over te brengen, zijn we niet vies. Dat is ook een recept dat al meerdere keren zijn succes heeft bewezen. Dus wij wijken daar eigenlijk niet van af.”

In hoeverre hun antwoorden - en tout court dit interview - serieus moet worden genomen, laten we geheel aan jullie over.

Nathan: “Om ideeën te krijgen, beelden we ons in dat we op een andere planeet zitten, los van alle muziekregels. We luisteren eigenlijk niet naar muziek, we maken vooral muziek. We luisteren wel naar opnames van kometen. Maar we halen ook inspiratie vanuit het aardse, we leven van dag tot dag. We zitten allemaal op een bol die rondvliegt, maar tegelijk leven we ook hier en nu.”

“Mathijs heeft computerprogramma’s gemaakt die melodieën en ritmes schrijven. Hij luistert daar dan elke avond naar, plakt die samen en dan proberen wij daar in het repetitiekot een nummer van te maken. De mensen weten dat niet, maar Mathijs is eigenlijk de frontman van de band. Hé, Mathijs?”

"Om ideeën te krijgen, beelden we ons in dat we op een andere planeet zitten."

Hoewel Mathijs (toetsen & stem) dan wel "de frontman" is, heeft hij van het hele interview nog geen woord gezegd. 

Wie naar een concert van Shht gaat kijken, komt als een krankzinnig opgefokt konijn terug naar buiten (en dat kunnen wij maar al te makkelijk geloven). Hun clips zijn al even excentriek, check zeker zelf. 

Michiel (gitaar, percussie & stem)“We spelen zowel op concerten en festivals als op kermissen en familiefeesten. We zijn niet te beroerd om op eender welk podium het beste van onszelf te geven. We proberen wel origineel te zijn en plannen op voorhand dingen in als haren afscheren on stage en op de muren lopen. Onze concerten bevinden zich tussen een aardbeving in Haïti en een LSD-trip. ”

Zelf een optreden van Shht meemaken? Check het hier.

>>  Stem op Shht als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro