Korn: nog steeds de leider

The Paradigm Shift

Laura

Video’s voor Korn: nog steeds de leider

Korn - Blind

Als een album door de bandleden zelf aangekondigd wordt als hun beste werk tot nu toe, is het geen wonder dat er enorm naar wordt uitgekeken. Één ding kunnen we zeker niet verwachten: dat Korn terugkeert naar zijn ‘goeie, oude sound’. De band blijft zichzelf vernieuwen, dat bewijzen deze hoogtepunten uit 20 jaar aan de top van het genre.

Korn (1994)

‘Are you ready?’ - Korn start met een legendarische intro en wordt meteen de pionier van de nu-metal. Natuurlijk was niemand voorbereid op de donkere riffs, groovy bas en een zanger die geen gelijke kent. Dit jonge geweld kan enkel op een debuutalbum vastgelegd worden, maar live laten de heren niet veel merken van hun extra jaren.

Follow the leader (1998)

De echte doorbraak komt pas bij de derde langspeler. MTV ziet een hitsingle in Freak on a leash en ze belonen de band met een VMA. De jongens uit Bakersfield verfijnen hun eigen sound met wat hiphop en het grote publiek bezorgt hen een overweldigend commercieel succes.

Untouchables (2002)

De beste kunstenaars hebben een gekwelde ziel. Sinds hun hitalbum werd het vijftal getekend door verslavingen en echtscheidingen. Maar temidden van alle miserie kwam dit pareltje uit, volgens veel critici en fans Korn op z’n allerbest. Gitarist Brian ‘Head’ Welch zou hierna nog maar aan één album meewerken. Door zware drugsproblemen zag hij geen andere optie dan uit de band te stappen en verder te leven als toegewijd christen.

The Path of Totality (2011)

De vier bandleden blijven het goed doen en fans hoeven nooit lang te wachten op nieuw werk. Maar dit album was de grootste verrassing. Menig metalliefhebber verslikte zich in zijn pintje toen Korn kwam aanzetten met hits boordevol dubstep. De samenwerking met onder andere Skrillex en Kill the noise werd zeker niet door iedereen geapprecieerd. Maar het bewijst wel dat Korn na bijna twee decennia nog altijd geen band van het verleden is.

The Paradigm Shift (2013)

Fans met een dubstep-trauma mogen de Heer bedanken voor de terugkeer van Brian ‘Head’. Hij maakt weer permanent deel uit van de band en zijn extra gitaar zal zeker een grote rol spelen. Met de eerste single deed Korn, naar eigen gewoonte, wat niet van hen verwacht werd: Never Never klinkt verrassend toegankelijk. Maar voordat iemand de hoop op luide gitaren kon verliezen, werd al een tweede single uitgebracht. Love & Meth zet de toon voor een album dat de hoge verwachtingen wel eens zou kunnen inlossen.

The Paradigm Shift ligt inmiddels in de winkels.