Retro-synthesizers en strakke beats

Album: The Dead Color

Band: The Dead Color

Lucas

Video’s voor Retro-synthesizers en strakke beats

© The Dead Color

The Dead Color- Places

Om de zoveel tijd tref je een gelijkenis tussen de muzieksmaak van je ouders en van jezelf. Meestal gaat het dan om groepen die meer grijze haren hebben dan dat ze nog effectief optreden, maar soms kan het ook omgekeerd. The Dead Color bewijst met hun titelloze debuut dat retro synthesizers en elektronische drums anno 2014 nog steeds cool zijn.

We hebben een ligt vermoeden dat de mannen van The Dead Color vroeger veel voor de platenkast van hun ouders hebben gestaan. Geen hersenloze popmelodietjes maar een album vol knipoogjes naar de jaren 80 met een hedendaagse insteek. Oude rotten zoals The Pet Shop Boys of New Order passeren genadeloos de revue in combinatie met het betere beatsgeweld.

Knoppendraaien 2.0

 Voor de duidelijkheid, The Dead Color is niet één knoppenfetisjist die dagenlang achter een computerscherm zit te turen om nummers te maken. Het is een volwaardige band waar nummers worden gemaakt zoals dat bij menige rockgroep gebeurd. Het verschil zit hem in de afwerking waarbij alles wordt overgoten met een cuisson van electronische spielerei, om maar even met een kookterm te smijten. Knoppendraaien voor gevorderden zou je dus kunnen zeggen.

De hoekige startgolven van opener Wasteland zetten meteen de toon voor de rest van het album. Wat meteen opvalt is dat de stem van Erik Van Hoecke nog het beste klinkt zonder de hele effectenmolen waar hij soms doorgestuurd wordt. Toch begint het album pas halfweg echt te overtuigen met Reds en de sublieme opbouw van Synthia Rhodes.

Pixels, pixels en euh pixels

Dat de muziekindustrie tegenwoordig niet enkel meer draait rond muziek heeft het viertal begrepen. De videoclip van Cyanide had zo een tekenfilmserie kunnen zijn en de tweede single Places blikt met dezelfde heimwee als de muziek terug naar de videogames van de jaren 80, pixel overload

The Dead Color verdient na een debuutplaat als deze een drukke zomer te hebben. Heb je je Pukkelpop lijstje nog niet ingevuld voor 2014? Dan moet The Dead Color er zeker op.