Stoer! Strak! Sexy!

AM

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys - Do I Wanna Know? (Official Video)

“Smerig stonersfeertje”, “lekker vettige riffs” en iets met woestijnzand. De ongezouten menig van de BILL-muziekreporters over AM, de nieuwe plaat van Arctic Monkeys:

“Veel rock, en nog veel meer roll”

Tim Grijspeerdt: "De eerste noten van opener - en vooruitgestuurde single - Do I Wanna Know zetten meteen de toon: gortdroge drums waar het woestijnzand nog moet worden uitgeklopt, krijgen al snel het gezelschap van een gitaarriff die nog vettiger is dan de kuif van frontman Alex Turner."

"Het wordt al snel duidelijk dat niet alleen in Turners kapsel, maar ook op heel de plaat geen haartje verkeerd ligt. De gestileerde sexiness druipt er simpelweg af. Toch wordt er ook af en toe wat gas teruggenomen. En dan komt Turners talent als songschrijver meer dan ooit bovendrijven. Het aanstekelijke dansgehalte van hun debuut hadden de Monkeys al even achter zich gelaten, maar dat hebben ze nu dus definitief ingewisseld voor meer serieux, meer chaleur, meer rock en vooral meer roll."

“Elk detail essentieel”

Armelle Mintona: "We zijn terug in 2006 en ik ben opnieuw helemaal onder de indruk van dit Britse kwartet. Al meteen wordt je in die sensuele sfeer gedompeld met nummers als Do I Wanna Know, Knee Socks, Arabella en I Wanna Be Yours. Alles klinkt gewoon lekker strak."

"Elk gitaarrif hoort op zijn plaats, elke stemverheffing is juist en elke backing vocal als instrument blijkt essentieel. Verfrissend, stoer, sexy en rock-’n-roll. Wat opvalt, is dat ze trouw blijven aan hun stijl. Ze behouden de authenticiteit waarop iedereen verliefd is geworden"

Debbie Vercruyssen: “Koortsige funk”

Debbie Vercruyssen: "Het moet van Humbug geleden zijn dat ik nog oprecht van een Arctic Monkeys-plaat heb kunnen genieten. Begrijp me niet verkeerd: hun twee vorige worpen waren ook pure klasse, maar de afslag naar mijn hart misten ze net. Deze AM heeft wél de GPS aan staan. De huidige vetkuif van frontman Alex Turner is de verpersoonlijking van deze plaat: koortsige funk, vettige en donkere gitaarrifs. Het geheel heeft de air van een langgerekte jamsessie, maar niets is minder waar: elk minutieus detail past perfect, niets is overbodig. Favoriet en zinderende afsluiter I Wanna Be Yours staat voor instant kippenvel en vat alles samen: "I wanna be the electric heater. You’ll get cold without". En dat zullen we zeker."

Wouter Verplancke: “dertigtal luisterbeurten’

Wouter Verplancke: "Opener Do I Wanna Know moet een van de meest sensuele nummers zijn vandaag op de radio, de strakke basslijn doet iedereen bewegen, een dikke pluim daarvoor. R U Mine is van hetzelfde laken een pak, vooral de drums zijn hier ronduit geniaal." "Ook N°1 Party Anthem zit goed in elkaar. Het is een verwijzing naar de vele dj’s en hun typische party anthems, het lage tempo van dit nummer maakt het dan ook vrij grappig. Aanvankelijk kon deze plaat me niet erg bekoren, maar intussen zit ik wel al aan een luisterbeurt of dertig."