BILLs Most Anticipated 2015

5 albums waar wij amper op kunnen wachten

Dylan

Het regent de laatste tijd hints en aankondigingen over de opkomende albums van 2015. BILL tipt de vijf albums waar je als echte muziekgeek de platenwinkel voor moet platlopen.

Radiohead

Radiohead. Inderdaad ja, je leest het goed, Radio-fucking-head. Bovenstaande foto komt van de Twitter-feed van Nigel Godrich, al jaar en dag producer en persoonlijke vriend van Radiohead. Het toont Thom Yorke en Jonny Greenwood die zich sereen bezighouden met de synthesizer in de studio. De drummer van Radiohead heeft al laten weten dat er rustig aan een nieuw album gewerkt wordt en dat de bandleden enthousiast zijn over het al bereikte resultaat. Ondertussen wordt aan de hand van obscure live-opnames druk gespeculeerd over de nummers die erop zullen verschijnen. De user Citizen Insane heeft al een lijst aangemaakt, wij hopen stiekem op een afgewerkte studio-versie van Cut A Hole.

James Blake

JAMES
Deze London wonderboy met een klassieke jazz-piano scholing achter de kiezen fleurt onze dag op met de aankondiging van Radio Silence, het nieuwe album waarvan hij hoopt dat het ergens in de lente van 2015 zal uitkomen. Hij liet dit weten in een interview van Billboard.  Daar laat hij ook verstaan dat elk nummer voor ongeveer de helft af is en er collabs zijn met Justin Vernon en Kanye West. Wij kunnen niet anders als kwijlend watertanden bij deze twee grote namen. Laten maar komen mr. Blake! 

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar

Na het releasen van instant classic Good Kid, M.A.A.D. City kan de druk voor een even kwaliteitsvol follow-up album niet hoger liggen. Het lijkt haast onmogelijk om het niveau van het voorgaande album te evenaren, maar toch ziet het er naar uit dat Kendrick niet onder de druk bezwijkt. Het voorbije jaar heeft hij immers niets anders gedaan dan zijn pure genialiteit tentoonstellen. Dat deed hij onder andere door een straffe samenwerking met Flying Lotus, een verse op Control van Big Sean die een schokgolf teweegbracht in de hiphopwereld en een verpletterende appearance met Imagine Dragons op de Grammy's. De eerste single van zijn nieuwe album, Iis nogal off the beaten hip hop path, om het zacht uit te drukken. Benieuwd hoe de rest van het album zal klinken!

Kanye West

Kanye West & Nori

Ook de geruchtenmolen rond het grootste ego ter wereld, Kanye West, staat niet stil. Spijtig genoeg kan je het hem gewoonweg niet kwalijk nemen, want wat Kanye levert is altijd en opnieuw baanbrekend en geniaal werk. Ook het voorsmaakje van het nieuwe album, Only One, is een pareltje. Het nummer heeft een feature met Paul McCartney en de lyrics vertellen hoe zijn pas overleden moeder een boodschap naar hem verstuurt vanuit de hemel. Hij heeft het nummer gereleased met een videoclipje waar hij een prachtige wandeling maakt op een druilerige herfstochtend met dochterje North West.

Heel mooi en ontroerend en dat valt bij ons in de smaak! Het vaderschap heeft ongetwijfeld een grote invloed op Kanye en dat zal te horen zijn op het album. Het belooft een interessante ontwikkeling te worden. Vers van de pers: Kanye heeft een mysterieuze site gelanceerd, Yeezy.supply, waar enkel een aftellende klok op te zien is. Een aanloop naar de definitieve release? De tijd zal het uitwijzen!

Run The Jewels

Meow The Jewels

Killer Mike en El-P, samen het rapperscollectief Run The Jewels, hebben vorig jaar één van de meest verpletterende en meest rauwe hiphopalbums ooit uitgebracht. Run The Jewels II werd de lucht in geprezen op alle gerespecteerde muzieksites en Pitchfork riep het zelfs uit tot hét beste album van 2014. Needless to say, Run The Jewels heeft een diepe indruk achtergelaten op muziekland.

Bij de pre-order van het album waren er enkele inside jokes die je ook kon bestellen, waaronder Meow The Jewels, Run The Jewels II maar dan met katgeluiden. De grootste fans vonden het een fantastisch idee. Er werd een Kickstarter project opgericht om het effectief uit te brengen. Op twee weken tijd werk 65 783 dollar opgehaald, de bandleden gingen akkoord en hoezee: Meow The Jewels was geboren. El-P heeft onlangs via Instagram de eerste stappen vrijgegeven, met bijhorende noodkreet: 'Oh my god what am I doing with my life.' De groep laat weten dat ze blij zijn dat het opgehaalde geld enkel voor het goede doel bestemd is want, this is going to be the fuckin' silliest record that's ever made.

Sidenote: Gorillaz

Compleet irrelevant voor dit artikel, maar dit nieuws kunnen we niet laten liggen. De supergroep rond Damon Albarn, Gorillaz, is terug! Dit laat de oprichter van Gorillaz, Jamie Hewlett, weten via zijn Instagram, waar nieuw artwork van de groep te zien is. Er is nog helemaal niets bekend over een eventueel nieuw album dit jaar, maar dat geeft ons niet. Een bekendmaking zoals dit is voldoende. Jizz in our pants.