Brent Vanneste over kosmische duisternis, coma’s en frustratie

Steak Number Eight: Kosmokoma

Evy

Luid, kosmisch en relatief agressief.

Steak Number Eight laat deze maand hun nieuwe album op de wereld los. Kosmokoma kan al op heel wat enthousiasme rekenen. Wij spraken met Brent Vanneste, gitarist en zanger van de band, over de nieuwe muzikale baby. 

Brent Vanneste: “Wanneer ik dit album beluister, merk ik wel dat er een ander kantje aan Kosmokoma zit. Het klinkt allemaal wat kosmischer en psychedelischer, maar het grootste verschil zit in het gevoel. Deze plaat is minder op mezelf gericht. Het gaat minder over mijn eigen donkere gevoelens en meer over de wereld en haar kosmische darkness." 

“Het woord 'Kosmokoma' gaat over de vastgeroestheid, die coma waar iedereen in zit. We zitten vast in ons eigen ding en blijven maar doorgaan. Ik ook hoor... Het album gaat over mijn frustratie daarrond. We zijn allemaal op een eeuwige jacht naar geluk en verliezen daarbij heel wat belangrijke dingen uit het oog.”

"Ik heb nog geen idee hoe ik de komende maanden ga overleven."

“Mijn inspiratie haal ik zoveel mogelijk uit niet-muzikale dingen, maar uit ervaringen en gevoelens. Natuurlijk word ik ook beïnvloed door muziek die ik luister, maar dat is niet mijn bedoeling. Elk album is een weerspiegeling van de voorbije jaren. Ik maak muziek omdat ik het nodig heb. Voor mij is dat even noodzakelijk als eten.”

“De komende weken en maanden gaan we optreden in Duitsland, Engeland, Nederland, België... Ik heb nog geen idee hoe we dat zullen overleven. De tour zal redelijk rock-’n-roll zijn. We hebben op het laatste moment gelukkig nog een chauffeur gevonden, zodat we niet constant zelf moeten rijden. Fysiek kan ik het eigenlijk totaal niet aan om zo lang op te treden. (Lacht) Ik ben echt geen sportman.”   

Drie korte vragen

Hebben jullie een vast ritueel voor hetoptreden? “Nee en daar lachen we soms wel mee. Dan gaan we plots, zoals sommige andere bands, in een kringetje staan om te zeggen dat we elkaar geire zien. Zalig onnozel.”

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland? “Mag ik ook iemand meenemen? In dat geval zou ik wel graag een meisje meepakken. Het is belangrijk om je basisbehoeften te onderhouden. Eten vind ik daar wel, daar maak ik mij geen zorgen over. (Lacht)

Hoe beschrijf je Steak Number Eight? “Pink Floyd, maar dan duzend keer harder?”

 Kosmokoma verschijnt op 20 november. Check de website voor alle tourdata.