Champagne alstublieft!

Volume 5: Expertise

Nathalie Hoes

Video’s voor Champagne alstublieft!

Expertise is de titeltrack op Volume 5.

Komaan gast, alles loopt toch flex? We drinken noggis op ons groot succes.” Eigen Makelij viert feest op het nummer Champagne en terecht. Het Antwerpse label is de motor achter de Vlaamse hiphop-scene met 12 rappers. De homeboys toosten op vijf jaar succes met het compilatiealbum Expertise en een festival in Trix. Producer/rappper Kevin Cloos is er al bij van het prille begin. Vijf jaar Eigen Makelij in evenveel hoogtepunten!

Eigen Makelij lanceert Expertise met een festival in Trix op zaterdag 21 december. De rhymes vliegen je om de oren met sets van (hou je vast): Safi & Spree, Tiewai, Tourist LeMC, Diamantairs, Team Panini, Pepe, Rakke, Saalk, Twan en Yello. Nadien is er een afterparty met oa. DJ Cross aka de beste scratcher ter wereld (echt waar, hij heeft net het wereldkampioenschap gewonnen) 

Vijf jaar expertise in 1 album 

Geen taart voor de mannen van Eigen Makelij, ze vieren met het compilatiealbum Expertise. Ze doen dat elk jaar, maar nu pakten Kevin Cloos en de zijnen het anders aan. “Deze keer werkten we echt samen, we hebben niet  gewoon een pak nummers samengesmeten. De titeltrack Expertise is een jam, we hebben het bijna zonder nadenken in elkaar geflanst.” 

Opnemen in een Frans boerengat 

De hele bende trok twee weken naar een Frans slaapdorpje om Expertise op te nemen. L’Augette-Crevant had waarschijnlijk nog nooit twaalf rappers bij elkaar gezien. “Dat is echt een boerengat, er valt niks te beleven. We hebben thuis wel wat gefeest, maar die anekdotes zijn niet voor publicatie. Nee serieus, je bent daar echt gemotiveerd om constant aan muziek te werken. Iemand zet een beat op en de rest komt vanzelf.” 

Safi & Spreej op Pukkelpop

Eigen Makelij is altijd op zoek naar nieuw talent. Safi & Spreej kwamen twee zomers geleden aan boord. “Die jonge gasten kwamen vaak naar onze optredens. Op een keer lieten ze hun eigen muziek horen en dat klonk keigoed.” Hun eerste single Herinner mij werd een onverwacht succes. Studio Brussel pikte het nummer op en deze zomer stonden ze zelfs op Pukkelpop. “Dat was een legendarisch moment, het hoogste wat iemand van Eigen Makelij al bereikt heeft.“

Aan tafel met Top Notch 

Kevin Cloos komt van ver. “Toen ik begon was er in Vlaanderen amper een scene. Hiphop werd nooit op de radio gedraaid. Wij wilden een kwaliteitsplatform voor Vlaamse hiphop. We zijn nu met 12 rappers, allemaal broeders. Eigen Makelij is geen harde lucratieve business. Elke release is bangelijk, het is altijd spannend. We werken nu ook samen met Top Notch, het grootste hiphoplabel van Nederland met de Jeugd Van Tegenwoordig en The Opposites. Als klein manneke keek ik daar naar op, nu zit ik er zelf mee aan tafel. Dat had ik nooit durven dromen.”

The best is yet to come?

De beste stuurlui staan aan wal? Kevin Cloos kruipt gewoon mee op het podium. Samen met Pani vormt hij het duo Diamantairs. “In februari lanceren we ons debuutalbum. Champagne is de eerste single. De Rakke doet daar ook op mee, hij is ons nieuwste lid. Ik luister al twee jaar naar zijn geniale muziek, maar hij wilde nooit iets uitbrengen. Het is een speciaal geval. Op een dag ging dan toch de telefoon: “Cloos, ik wil komen opnemen in uw studio.” Zijn eerste EP verschijnt in de lente.”