Ck & Blackson: Antwerpse rap zonder limieten

"Wij willen iets betekenen in de hiphopwereld"

Martyna

Artiest, rapper of producer worden: voor heel wat jongeren blijft het een droom.  Kevin Claeys (24) en Modou Beye (24) uit Antwerpen willen die droom waarmaken. "Wij willen iets betekenen in de hiphopwereld, op nationaal en internationaal vlak."

Sinds hun veertiende maken ze samen met hun vrienden muziek. “Toen was muziek niets meer of niets minder dan plezier. We namen het toen nog niet zo serieus. Eens we ouder werden, werd alles serieuzer”, zegt Ck, alias van Kevin

De wil was er, maar de nodige middelen waren er echter niet. “We hadden niet echt een studio, waar we tot een uur ‘s nachts konden opnemen. Ook het financiële luik ontbrak, wat jammer genoeg noodzakelijk is.”

Sky Ain't The Limit

Samen met twee andere vrienden begonnen de Antwerspe rappers aan hun eigen label, namelijk S.A.T.L., wat voor Sky Ain’t The Limit staat. "Doordat we ouder en volwassen werden en het financële minder een probleem was, konden we onze dromen eindelijk realiseren", zegt Blackson, alias van Modou. Hij benadrukt ook het belang van zijn collega. "Kevin is niet alleen een rapper maar ook een sterke producer. Hij maakt de beats, zonder hem zou dit niet mogelijk zijn geweest. Hij is het hoofd van heel het gebeuren", lacht hij. 

S.A.T.L. is veel meer dan een muzieklabel. "Muziek is onze basis, maar wij hebben ook een kledingsmerk. De bedoeling is om S.A.T.L. zo groot mogelijk te maken. Vandaar de naam van ons label, wij kennen geen limiet", vertelt Ck. 

Studio

Naast hun label werd ook een eigen studio realiteit. "Wij hebben nu een studio in het hartje van Antwerpen. Dat is iets dat we al lang wilden verwezenlijken", aldus Ck. Ook willen ze andere jonge artiesten helpen die net zoals zij vroeger niet over de nodige middelen beschikken. "We willen anderen de kansen geven die wij zelf niet hebben gekregen. Wij willen die artiesten begeleiden, coachen en laten groeien", vertelt Blackson. 

“Een artiest moet out of the box denken”

Als artiest is het belangrijk om te durven experimenteren. “Je moet openstaan voor alles, je mag je niet richten op één genre. Wij focussen ons niet enkel op hiphop, we experimenteren met techno, house...  We staan open voor alles. Als je dat niet doet, dan kan je jezelf geen artiest noemen”, zegt Blackson. 

Niet alleen experimenteren, maar ook luisteren naar je publiek is heel belangrijk. “Je kan als artiest niet zonder een publiek. Daarom mag je je luisteraars nooit negeren en gewoon blind je ding doen. Je moet met een product afkomen waar je publiek naar verlangt. Alleen zo kan je het maken in België als rapper.”

Dromen

Entertainen en iets betekenen, daar dromen de S.A.T.L.-artiesten van. "Ik wil mensen entertainen, dat is mijn grootste droom", lacht Blackson. Voor Ck ligt die droom ergens anders. "Ik wil iets betekenen als artiest, mijn eigen stempel kunnen drukken."