Aksak Maboul: na dertig jaar terug uit de toekomst

Ex-Futur Album

Kunstencentrum België - Aksak Maboul

Pieter Claes

Aksak Maboul: na dertig jaar opnieuw in de spotlights met "Ex-futur Album".

Google maps
location

Waalse avant-garde rock uit de seventies? Met muzikanten van Balthazar en Amatorski als orkest? Wij konden het eerst ook niet geloven. Op 16 mei stelt Aksak Maboul in Kunstencentrum België het dertig jaar oude Ex-Futur Album voor. 

Aksak Maboul verdween meer dan dertig jaar geleden abrupt van de muzikale radar. Onwaarschijnlijk voor een groep die in de jaren tachtig nog de cover van NME sierde. Nu blijkt dat Marc Hollander en zijn kompanen al die tijd een dijk van een plaat in het vriesvak hadden liggen. Tot vandaag, want nu achten ze de tijd rijp om Ex-Futur Album te ontdooien. Hun derde album mag dan ouder zijn dan onze gemiddelde lezer, toch klinken de nummers nog altijd bijzonder fris. 

Feat. Amatorski + Balthazar

Heb je zoiets van “lang genoeg gewacht, zet die plaat op”? Onderstreep dan 16 mei maar met je felste (eighties) fluostift in je agenda. Dan komt Aksak Maboul namelijk naar Kunstencentrum België, en ze zullen in goed gezelschap verkeren.

Véronique Vincent schreef de teksten voor de plaats, en komt dan ook de zang voor haar rekening nemen. Juist ja, die Véronique Vincent waarmee Hollander ook al samenwerkte onder de noemer The Honeymoon Killers. Ook van die tweede groep mag je dus een gulle dosis nummers verwachten. Doet geen belletje rinkelen? Ook Sebastiaan Van den Branden (gitaar, bas en synths) en Cristophe Claeys (drum en percussie) van respectievelijk Amatorski en Balthazar zullen er zijn.