Belgische bands geven het goede voorbeeld

Heal The World

THE HICKEY UNDERWORLD - SCHOOL IS COOL - NOMOBS - ...

Anysa

Video’s voor Belgische bands geven het goede voorbeeld

The Hickey Underworld - Blonde Fire

  • TRIX
  • 04 okt 2015
Google maps
location

Er zijn zo dagen dat je liever niet naar het nieuws kijkt. Maar niet kijken voelt ook slecht aan. 

Al weken aan een stuk komen er schrijnende beelden voorbij van vluchtelingen die bij ons toekomen op zoek naar een veilige plek. Sommigen begonnen aan de tocht maar haalden hun bestemming niet. Voor hen die wel het geluk hadden om veilig aan te komen start helaas een nieuwe lijdensweg van bureaucratie en regeltjes.

Gelukkig zijn er een hoop mensen die alles in werk zetten om hun verblijf te vergemakkelijken. Instellingen als vluchtelingenwerk Vlaanderen proberen met man en macht en de hulp van individuen zoals jij en ik oplossingen te vinden.

Yorgos Tsakiridis van The Hickey Underworld en muziekcentrum Trix sloegen de handen in elkaar om een benefietavond te organiseren met bevriende muzikanten. De line-up is op zijn zachtst uitgedrukt indrukwekkend en een ticketje kost slechts 15 euro. De inkomsten gaan integraal naar vluchtelingenwerk. Double win!

Wij vroegen Salahdine Ibnou Kacemi (NoMobs) en Johannes Genard (School is Cool) naar hun motivatie om deel te nemen aan dit prachtig initiatief.

Salahdine Ibnou Kacemi: "Ik wilde al lang iets doen, ik had al kleren klaar gelegd om mee te geven, maar daar was al een overvloed aan. Toen we de vraag kregen om mee te doen was ik blij dat ik op een andere manier kon bijdragen. Ik was ook alle negatieve reacties op het internet beu, ik wou echt iemand een klop verkopen maar dit is een betere manier."

Johannes Genard: "Ik vind het superknap dat er zo veel muzikanten samenkomen om iets gratis te doen, waar ze normaal gezien hun brood mee verdienen, om zo anderen te helpen. Maar eigenlijk zou de regering meer moeten doen. Zo’n initiatieven zouden niet enkel van de gewone burger moeten komen." 

Moeten jongeren hun weinige centen uitgeven aan een benefiet als dit?

Salahdine: "Ik vind het belangrijk dat we de mentaliteit veranderen. Dat we niet in 'wij' en 'zij' denken. Hier krijgen we alles van thuis uit, een bed, eten, kleren. Die vluchtelingen hebben niets meer. Iedereen heeft zijn eigen zorgen en problemen maar die zijn soms niets vergeleken met wat die vluchtelingen op dit moment doormaken.  Een beetje humaniteit tonen is belangrijk."

Waarom denken jullie dat sommige mensen zo negatief reageren op de vluchtelingen?

Johannes: "Mensen zijn bang van verandering. Maar ze zien niet in dat verandering net iets positief is. Cultuur is per definitie iets dat constant in beweging is. Alles wat wij hebben, hebben wij te danken aan mensen die niet van hier zijn. Tijdens WOI was België een battleground, toen zijn ook enorm veel Belgen naar andere landen gevlucht.  Wij zijn zelf het product van verschillende volksverhuizingen. Wij komen toch oorspronkelijk allemaal van dezelfde plek?"

Salahdine: "Die bange mensen zien een horde vluchtelingen op tv en denken dat ze de boel willen overnemen of komen profiteren. Als iedereen gewoon zijn buitenlandse buurman zou aanvaarden in plaats van angstig te zijn zou er geen Vlaams Belang of Sharia for Belgium zijn. Dat noemt men actie en reactie."

Johannes: "Als je kijkt naar die beelden op televisie kan je toch niet anders dan zeggen: 'Alsjeblieft, kom naar hier, pak een stoel, neem een glas water.'"

Als jij de voorbije weken afvroeg hoe je kan helpen is dit het antwoord voor jou! Voor tickets en info kan je hier terecht.