Een symbolisch podium voor Lili Grace: "Alles is gebeurd in dat atelier"

Artkom

Lili Grace

Marie Van Oost
Google maps
location

De Limburgse zussen Nelle en Dienne Bogaerts zijn de stemmen achter Lili Grace, het dromerige duo dat zingt over donkere situaties alsof het sprookjes zijn. Vanavond treden ze sinds lang nog eens op in Artkom, de plek waar het allemaal gebeurde.

Sinds hun deelname aan Humo’s Rock Rally in 2012 mochten de dames het podium al delen met toppers als Nils Frahm,Trentemøller, CocoRosie en Bazart. In de tussentijd werkten ze stilletjes verder aan hun debuutplaat, die verschijnt in 2019. Wij krijgen nu al een zoet voorsmaakje met de eerste single ‘Dreamlover’, inclusief videoclip met een betoverend decor.  

BILL: Lili Grace is jaren geleden ontstaan in jullie slaapkamer. Volgend jaar komt jullie eerste plaat uit. Wat is er in die tijd aan jullie muziek veranderd?

Dienne: “Wij sliepen op dezelfde kamer en daar stonden een synthesizer en een cello. Daarmee zijn we liedjes beginnen te schrijven.”

Nelle: “Wat we nu maken lijkt eigenlijk goed op wat we in het prille begin maakten. We zijn begonnen met de pure combinatie van piano en cello, met de twee stemmen op de voorgrond. De eenvoud daarvan is onze kracht, hebben we beseft. Meer hoeft het niet te zijn, dat willen we op onze eerste plaat benadrukken.”

Dienne: “Die uitgepuurde sound is de essentie van Lili Grace.”

BILL: In de hypnotiserende videoclip van jullie eerste single ‘Dreamlover’ zien we jullie dansen in een mysterieuze ruimte, gehuld in een blauw-paarse schijn. Waar haalden jullie inspiratie voor die clip?

Nelle: “Vroeger maakten we als kind veel filmpjes met een camera en cassettes, en we wilden dat voor de videoclip nog eens opnieuw doen.” 

Dienne: “Vooral de ruimte waar we gefilmd hebben was belangrijk. In Artkom hebben we al onze nummers geschreven, maar los daarvan leende die ruimte zich gewoon perfect om een clip te maken. Het is een oude fabriek, echt heel cool.”

BILL: Wat is Artkom precies?

Nelle: “Het is het atelier van schilderes Nicky Myny, een hele creatieve ruimte waar we de voorbije zomer uren hebben gespendeerd. De voorbereiding van onze liveshows kon daar ongestoord gebeuren. Artkom is echt belangrijk geweest in ons proces van de laatste maanden. We waren wat uitgekeken op onze gebruikelijke vier muren en we hadden nood aan iets anders. ” 

Dienne: “We kwamen daar binnen en we voelden onmiddellijk: “Hier moeten wij komen schrijven!” Nicky was ook bijna altijd aanwezig, en het was tof om een mening van buitenaf te horen tijdens het schrijven.”

Nelle: “Ja, aangezien zij geen muzikante is maar schilderijen maakt, was haar visie echt verrijkend. We werken immers graag met beelden als we muziek maken, en zo is de artwork voor ‘Dreamlover’uiteindelijk een schilderij van Nicky geworden.”

Dienne: “We hebben elkaar geïnspireerd en gestimuleerd door zo nauw samen te werken, in de creatieve sfeer van Artkom.”