My Bloody Valentine getemd door Schauvliege

Live @ AB

My Bloody Valentine

Frederick

Video’s voor My Bloody Valentine getemd door Schauvliege

My Bloody Valentine (AB Brussel 03/09/2013)

  • AB
  • 03 sep 2013
Google maps
location

Hoera, cultlegende My Bloody Valentine speelt in de AB! Niet enkel een van de allerbriljantste bands ooit, maar ook de allerluidste. Alleen niet wanneer Joke Schauvliege zich ermee bemoeit.

De avond begint nochtans zonder een vuiltje aan de lucht. Voorprogramma van dienst is The Spectors, een erg jong Belgisch gezelschap dat met hun dream pop mooi aansluit bij de muziek van My Bloody Valentine later.

Zo nu en dan klinkt het wat flauw en onorigineel, maar doorgaans boeiend met sommige erg sterke songs als uitblinkers. Een band met veel potentieel, zoveel is duidelijk.

Gezwicht voor de geluidsnorm

Dan maar wachten op MBV. De band produceerde tot vorig jaar geen nieuw werk meer, na het magnum opus Loveless in 1991 en touren werd de laatste tijd ook meer een zeldzaamheid.

De vraag over de nieuwe geluidsnormen dook bij de aankondiging van het concert wel al op: zal de band zich hieraan houden? Heus niet toch, als je dat aan Kevin Shields oplegt, weigert die wellicht gewoon op te treden. Dat dachten wij althans lacherig en nog vrolijk naïef.

Tot de lichten uitgaan en de band op het podium volgende boodschap projecteert: “The promotors have enforced Belgian law because they are afraid of the Belgian authorities. MBV would like to tell you this is the only country to date which has enforced such an unintelligent law.” Die laatste twee woorden in een wat groter lettertype.

Artistieke vrijheid?

“Is dit nu serieus?” is de vraag die op dat moment rondgaat door de zaal. Zo trok de band Swans zich eerder dit jaar in het Antwerpse Trix al geen jota aan van de nieuwe geluidsnorm. En toch.

Voor de duidelijkheid: onderstaande vindt de nieuwe geluidsnormen voor festivals een erg goede regel. Het gehoor kan niet overschat worden en schade wordt pas opgemerkt als het veel te laat is.

Maar dat men een cultband als MBV zich aan zulke regels doet houden, in een zaal waar iedereen zich volledig bewust is van het geluidsniveau van de band en dus extra goede oordoppen meehad, en bij een concert waar het geluidsvolume niet staat voor hersenloos springen en dansen maar voor een muzikaal experiment – dat is niet minder dan een volledige schande. Bedankt, Joke Schauvliege, om artistieke vrijheid aan banden te leggen.

Gefnuikte waanzin

Dat gezegd zijnde – en het moest echt wel gezegd worden – volgt er wel een erg goed optreden van de grootvaders van de shoegaze. De band put nog steeds grondig uit Loveless – en maar goed ook! – maar vult dit aan met zowel enkele nieuwe als een groot aantal oudere nummers. De opzettelijk onverstaanbare zang voorziet de gierende gitaren van wat kleine nuances en creëert een muzikale ervaring die zowel dromerig als staalhard is.

Dit experiment voltrekt zich in het laatste nummer You Made Me Realise waarin de band enkele minuten lang letterlijk pure noise maakt. Een waanzinnige ervaring, maar niet de ervaring die het had moeten zijn.