Sharon Jones zet de AB op stelten

Sharon Jones

Sharon Jones & The Dap Kings

Sharon Jones zet de AB op stelten

Tijdens een miezerige donderdagavond draaide een uitverkochte AB warm voor een vrouwelijke versie van James Brown. Na haar recente passage op de Lokerse feesten waar ze de sterren van de hemel zong en het Belgisch publiek helemaal overtuigde dat soul wel degelijk nog leeft (en hoe!) werd reikhalzend uitgekeken naar het optreden.

De verwachtingen waren bijgevolg hooggespannen. Zeker omdat ze recent nog is uitgeroepen tot één van de tien beste live acts door het toonaangevende magazine Rolling Stone. Als de lichten uitgaan en The Dap Kings in een handomdraai de zaal in een authentieke soulrevue transformeren, weten we dat we ons geen zorgen hoeven te maken. De voormalige begeleidingsband van Amy Winehouse weet van aanpakken en laat zien dat het stuk voor stuk uitstekende muzikanten in huis heeft.

Klok van een stem

Wanneer de queen dan zelf uit de coulissen tevoorschijn komt, pakt ze het publiek meteen in met haar podiumprésence en klok van een stem. Die stem! Superlatieven schieten tekort om te verwoorden wat voor een machtig instrument zij meester is. De zaal kirt bij momenten van opwinding en collectieve verwondering.

Als een volleerd podiumbeest rijgt ze met gepaste schwung haar nummers aan elkaar en weet ze de zaal volledig in de ban te houden. Tussendoor neemt ze ook nog de tijd om een leger vrouwelijke fans het podium op te trekken en te leren dansen. Tot groot jolijt van het publiek, al moet elkeen van hen wel duidelijk de duimen leggen voor La Jones herself. Want ondanks haar kleine postuur kan ze indrukwekkende dansmoves voorleggen.

Afscheid

Wanneer het concert zijn einde nadert, neemt ze even gas terug en stuurt ze het leeuwendeel van The Dap Kings de kleedkamers in voor een intiem eerbetoon aan Etta James, Whitney Houston en Amy Winehouse. Ze vertelt hoe deze collega's haar stuk voor stuk beïnvloed hebben en ze brengt hen een laatste groet met een medley van hun songs, die op veel gejuich worden ontvangen. Grote klasse!

Tenslotte maant ze de band aan naar de hoogste versnelling te schakelen en met haar grootste hits knalt ze het publiek huiswaarts. Luid applaus en gejoel mag niet meer baten, enkel de belofte dat ze snel terugkomen, kan nog enige troost bieden.