The Pigeon Detectives brengen Botanique aan het dansen

Les Nuits

The Pigeon Detectives, Young Empires, Intergalactic Lovers & Bacon Caravan Creek

Frederick

Gisterenavond stond er in het groot indierock geprogrammeerd op Les Nuits Botanique. De geslaagde mix van de verschillende bands brengt een spektakel waar niemand stil op kan blijven staan.

Een week voor het concert worden er nog enkele last minute aanpassingen aan het programma doorgevoerd: exit Alex Winston en Starfucker, enter Bacon Caravan Creek en Young Empires. Aangezien de publiekstrekkers van de avond toch vooral Intergalactic Lovers en The Pigeon Detectives zijn, zal dit de pret voor de meeste aanwezigen niet bederven. Zeker omdat openingsact Bacon Caravan Creek een verrassend sterke set alternatieve rock neerzet. Zelfs in die mate dat het ons nogmaals herinnert aan hoe spijtig het wel is dat Waalse bands nauwelijks aan de bak komen in Vlaanderen, en vice versa. Bij deze: Bacon Caravan Creek, een naam om te onthouden; ze zijn het waard.

Hype waardig

Dé Vlaamse hype van het moment, Intergalactic Lovers, betreedt als volgende formatie het podium. Met Shewolf bewijzen ze meteen dat ze heel wat meer zijn dan een willekeurige indieband met een leuk singletje. Een tweetal nummers tussendoor haalt het tempo even uit de set, maar een prachtige performance van de hit Delay laat ons dat allemaal onmiddellijk vergeten. Met trots kunnen we zeggen dat dit eindelijk nog eens een band is die de StuBru-commotie meer dan waard is.

Wanneer de tonen van Young Empires iedereen naar binnen lokken, blijkt helaas al snel dat ze ee onwaardige vervanger zijn voor Starfucker. Hun electropop wordt slecht door een erg beperkte minderheid gesmaakt, en wanneer ze dan ook nog eens tien minuten vroeger dan gepland stoppen, maakt het zelfs bij hen enige gevoelens van ontevredenheid los.

Aanstekelijke sfeer

Dan is het eindelijk zover: de lichten gaan voor een vierde maal uit en de Britse Pigeon Detectives beginnen aan een knalgekke set dansbare indierock. Op geslaagde wijze wisselen ze voortdurend nummers af tussen hun tweede eerdere platen en het pasverschenen Up Guards And At ‘Em!. Het publiek gaat voor een eerste keer helemaal los wanneer This Is An Emergency nagenoeg perfect wordt uitgevoerd.

Zanger Matt Bowman weet ook goed hoe een zaal te bespelen: met allerlei trucs met zijn micro en door om de drie nummers een (open) flesje water het publiek in te smijten, zorgt hij voor een sfeer die zelfs de man in maatpak (!) naast ons tot iets wat op dansen lijkt brengt.

Nieuwe single Done In Secret zorgt voor een ander hoogtepunt van de avond, voornamelijk door een aanstekelijk meezingmoment. De show wordt afgesloten door Bowman die “I want to see you all bounce, up to the back! Bounce!” roept, een verzoek dat de zaal enthousiast inwilligt. Daarmee is nogmaals bewezen: creatieve rockmuziek levert feestjes van een zoveel hoger niveau dan de gemiddelde dj ooit van kan dromen.