De 5 grootste Belgische artiesten die je nog niet kende

Week van Eigen Kweek

Maxime

België zendt zijn zonen en dochters uit. Maar soms blijven de zonen en dochters zo lang weg dat niemand in eigen land ze nog kent. BILL neemt je mee door de wondere wereld van jazz, ballet en Hollywood, waar Belgisch talent uitmunt.

1. Django Reinhardt 

Django Reinhardt is de vader van de jazz manouche of de gipsy jazz. Hij werd geboren in 1910 in een zigeunerkamp in Henegouwen. Met zijn familie reisde hij door Frankrijk, Corsica en Noord-Afrika. Van kindsaf aan begeesterde de muziek hem. Hij leerde viool, banjo en gitaar spelen. Pas toen hij al in de twintig was, leerde ook het gewone alfabet. Voordien waren muzieknoten voldoende.

Toen hij 18 was, geraakte hij gewond bij een brand in zijn woonwagen. Zijn linkerhand was zwaarverminkt en het zag ernaar uit dat hij de muziek zou moeten opgeven. Django weigerde dat te aanvaarden, en maar goed ook. Tijdens zijn revalidatie leerde hij zichzelf opnieuw gitaar spelen, maar dan met twee vingers aan zijn linkerhand. De jazz manouche was geboren. Samen met zijn broer Joseph richtte hij Quintette du Hot Club de France op. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waren de Amerikaanse soldaten in Europa laaiend enthousiast over Django Reinhardt en namen zijn platen mee naar huis. 

2. Jo Willems

Op Matthias Schoenaerts na moet hij de bekendste Belg in Hollywood zijn. Hij is de Director of Photography van The Hunger Games. Dat is meer dan zomaar een cameraman. Hij bepaalt namelijk hoe een film eruitziet, kiest welke kleuren er gebruikt worden en met welke lenzen er gefilmd wordt. Behalve films draait hij ook reclamespots. Valt wel een beetje tegen van een Belg dat hij Budweiser aanprijst als het beste bier. 

3. Bernice Coppieters

Als 18-jarige trok Bernice Coppieters naar New York, waar ze werd toegelaten tot de Juilliard School. In hetzelfde jaar won ze de Prix de Lausanne, de Oscars van de danswereld. Van 1991 tot 2012 was ze de grande dame Les Ballets de Monte Carlo. Daar won ze de harten van het publiek met haar vertolkingen van onder meer Juliette uit Roméo et Juliette en de Donkere Zwaan uit Het Zwanenmeer

In 2008 bewerkte de Franse choreograaf Jean-Christophe Mailloit de klassieker Faust en creëerde voor Coppieters een extra rol. Na haar allerlaatste opvoering in 2014 in Monaco kwam prins Albert II op het podium om haar persoonlijk te feliciteren. In 2015 zei ze het podium vaarwel en sindsdien staat ze aan de zijlijn als coach.

4. Anneleen Lenaerts

Amper 28 is ze, maar al vijf jaar lang is ze de soloharpiste van de Wiener Philarmoniker. Dat orkest zul je vooral kennen van het traditionele nieuwjaarsconcert bij opa en oma. Tussen 1997 en 2010 won ze maar liefst 23 prijzen, waaronder de Grand Prix International Lily Laskine.

5. Bieke Depoorter


In 2009 behaalde ze haar masterdiploma in fotografie aan het KASK. Haar eerste grote werk was Ou Menya. Ze trok drie maanden door Rusland met de Transsiberische Expres en vroeg elke nacht onderdak aan een onbekende. Het leven van haar gastgezin voor één nacht vereeuwigde ze in haast stiekeme foto's. Ze won er de Magnum Award mee. Sinds 2016 is ze volwaardig lid van Magnum Photographers. Haar meest recente project is de kortfilm Dvalemodus, waarin ze het winterse leven volgt van de inwoners van het Noorse dorpje Skaland.