De Belgische versie van Mac DeMarco bestaat

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

Plots zijn we al aan de voorlaatste editie van het eerste #ikluisterbelgisch-jaar toe, al is de lijst met toppers nog lang niet ten einde. Deze maand: drie absolute talenten binnen hun eigen genre. 

1. Danny Blue and the Old Socks toveren de Schelde om in een surferparadijs.

Fans van surferrock hoeven het niet langer in Zuiderse contreien te zoeken. Sinds enkele jaren kan je het ook gewoon in Antwerpen terugvinden. Daar toveren Danny Blue and the Old Socks de Schelde om tot een exotisch surferparadijs.  

Vorige maand stelden we al hun debuut-EP Backyard Days aan jullie voor in onze “niet te missen albums van de maand”-video, maar wij zijn zodanig verkocht dat we hen graag nog wat meer aandacht geven. Voor wie helemaal wild gaat bij Mac Demarco en Beach Fossils, is Danny Blue and the Old Socks meer dan een gewone aanrader, je moet er gewoon naar luisteren!

2. Lee Anderson: de man die troost biedt en alle pijn verzacht.

Op een blauwe maandagochtend last van een serieuze kater of een melancholische knoop in je maag? Lee Anderson is de man die troost biedt en alle pijn verzacht. Geen ochtendmens? Neem dan een glas rode wijn in de hand, plof in die oude sofa van je grootmoeder en laat de klanken van deze man op de achtergrond lopen. De perfecte setting is gecreëerd. 

Lee Anderson, beter gekend als Leander van het Groenenwoud doet wat denken aan een combinatie tussen Lou Reed, Eels en The Beatles. Hij is zo’n artiest die de heropkomst van de vinylplaat alle recht aandoet. “Een mix van je grootmoeders favoriete slows en de beste blues-vinylplaten van je zatte nonkel”, zo omschrijft de Gentenaar zichzelf en wij zouden het niet beter kunnen verwoorden. Eerlijke teksten ondersteunt door muziek die je volledig op de huid kruipt. Lee Anderson is zo'n muzikant die gewoon je strot dichtknijpt.

3. All We Expected trekken met hun melancholisch postrock het donkerste uit je ziel.

Ook in de nichegenres heeft België enkele topnamen in huis, denk maar aan Amenra en Steak Number Eight. All We Expected is nu nog niet zo’n grote naam, al zou daar op termijn weleens verandering in kunnen komen. De mannen zijn pas prille twintigers, maar werden nu al benoemd tot één van de beste performances op postrockfestival Dunk!.

All We Expected laten het spontaan onweren op zonnige, droge plaatsen, met hun slaande gitaren. Ze weten met hun melancholische en tegelijk hypnotiserende postrock het donkerste uit je ziel te trekken. Wanneer je deze mannen live aan het werk ziet, kom je niet onaangeraakt buiten. Een jonge West-Vlaamse band die weet hoe steengoeie postrock hoort te klinken, zo kan je hen wel omschrijven.

 

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet ontdekt worden? Deel het met ons via de #ikluisterbelgisch en misschien vind je ze binnenkort wel in ons lijstje terug!

Beluister hier de #ikluisterbelgisch-playlist op Spotify.