De geschiedenis van Auto-tune

Van Cher tot Double Rainbow Song

Evelien

Video’s voor De geschiedenis van Auto-tune

Believe van Cher was om meer dan één reden memorabel: het was de eerste openbaring van Auto-tune

Onaangetast door computergestuurde geluidjes, de muziek uit die goede ouwe tijd, je wordt er bijna nostalgisch van. Met de komst van auto-tune is het voorgoed verleden tijd. Soms gebruikt als effect, zoals bij de jongens van Warhola, of als (niet zo) subtiele stemondersteuning, zoals bij zowat het hele oeuvre van Avril Lavigne, je kan er niet aan ontsnappen. Daarom tijd voor een kleine geschiedenisles.

Zoals zoveel levensveranderende uitvindingen, was ook Auto-tune een "ongelukje". Het werd oorspronkelijk uitgevonden door Dr. Andy Hildebrand als een manier om naar olie te zoeken in de zee. Een saaie technische uiteenzetting van hoe dat precies in mekaar zit besparen we je, maar het heeft te maken met het vervormen van geluidsgolven. Muzieksoftwarebedrijf Antares zag er wel iets in voor een nieuw geluidje en de rest is geschiedenis. 

Auto-tune belandde ergens midden jaren 90 op de plank bij muziekproducers als een goed bewaard geheim. Tot de bedovergrootmoeder van de popmuziek herself het effect gebruikte in een van haar nummers. We hebben het over Cher natuurlijk. Toen ze Believe inzong, vond ze dat het tot dan toe onbekend geluidje wel goed bij het nummer paste. Tot groot ongenoegen van enkele platenmaatschappijen en andere grote artiesten van die tijd die hun geheime wapen liever niet onthuld zagen. Cher trok aan het langste eind en Believe werd een monsterhit, met dank dus aan Auto-tune. 

Trop is teveel 

Ondertussen is Auto-tune al lang geen onbekend begrip meer en zijn de toepassingen ervan bijna eindeloos. De ene keer al subtieler dan de andere. Zo gebruikten de Gregory Brothers het effect op virale filmpjes en maakte er zo populaire liedjes van zoals Double Rainbow Song en Bed Intruder Song. Maar ook Kanye West en Daft Punk maken er gretig gebruik van. 

Auto-tune werd het nieuwe speeltje van menig muzikant. Vooral rappers en R&B-zangers maakten er lustig gebruik van. Tot het moment dat zelfs Jay-Z er genoeg van had. Wanneer fastfoodketen Wendy’s het vervormde stemmetje gebruikt in een van z’n reclamespotjes, was ook voor hem de maat vol. De titel van z’n daaropvolgende single D.O.A (Death of Auto-Tune), laat dan ook weinig aan de verbeelding over. Of hoe een trend niets is zonder een waardige tegenstander. 

Wie zelf aan de slag wil gaan met Autotune heeft keuze te over. Songify is bijvoorbeeld een heel populaire app die alles wat je zegt in een handomdraai in een liedje giet. Mét Auto-tune-stem natuurlijk.

Ontdek BILL's Auto-tuneplaylist op Spotify.