De vijf beste platen van 2015

Muzikaal jaaroverzicht

Shauni

Video’s voor De vijf beste platen van 2015

Tame Impala - The Less I Know The Better (Currents)

Binnenkort mogen we onze vuurpijlen weer afschieten en goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Tijd dus om terug te blikken op heel wat muzikale schoonheid en goede platen van het voorbije jaar. Maar welke waren nu de moeite waard om loeihard doorheen de boxen te jagen of on repeat (ook in 2016) af te spelen? 

2015 bracht heel wat goede platen met zich mee

Tame Impala – Currents

Tame Impala is alive and kicking. Dat bewijzen ze met hun derde studioalbum Currents. De band van frontman Kevin Parker staat bekend voor hun psychedelische rock. Buiten Currents gerekend, waar Parkers liefde voor pop zich er doorheen sijpelt. De plaat is nog steeds psychedelisch, maar minder rocky en meer dansbaar. Deze derde in rij leverde hen de hits Let It Happen, The Moment en The Less I Know The Better op. 

Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

Inspiratie voor zijn album haalde de Amerikaanse rapper op de blog Dead End Hip Hop waar hij To Pimp A Caterpillar zag staan. De oorspronkelijke naam is een ode aan zijn idool Tupac, die te horen is tijdens Mortal Man. Daarnaast bevat de plaat ook samenwerkingen met andere kleppers waaronder Snoop Dogg, Anna Wise en Flying Lotus. To Pimp A Butterfly werd zeer goed onthaald, kreeg vele sterren tijdens reviews op zijn naam en veroverde een eerste plaats in de Billboard top 200

Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

2015 was na een korte muzikale pauze het comebackjaar van de Britse Florence Welch en haar Machine. Ze stonden dit jaar niet enkel op de grootste internationale festivals, maar losten ook hun derde langspeler How Big, How Blue, How Beautiful. HBHBHB is Welch’s meest persoonlijke album. “It’s all about trying to understand myself and being honest” luidde het in Billboard. Jaren van non-stop touring, slechte relaties en oude drankgewoontes reflecteren zich in haar hits Ship To Wreck, What Kind Of Man en Delilah

Jamie xx – In Colour 

Jamie Smith, ons welbekend van de driekoppige Britse band The xx, pakte dit jaar uit met zijn soloplaat In Colour. Jamie vertelde The Guardian dat zijn soloplaat er is omdat hij zichzelf moest pushen om nummers van jaren geleden af te werken. Met In Colour scoorde de Britse producer, remixer en dj de hits Girl, Loud Places en I Know There’s Gonna Be Good Times. Hij zette trouwens een steengoede dj-set neer op Pukkelpop en speelde in een uitverkochte AB

Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit

De plaat van Courtney Barnett is een reis tussen alledaagse observaties en situaties uit het dromerige Courtneyland. Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit dekt duidelijk de lading en is overigens naast een schitterende titel ook het eerste echte studioalbum van de Australische indierock-zangeres. 

Muzikale schoonheid plant zich voort in 2016

Na de vijf beste platen van 2015 tippen we enkele muzikanten of bands die we in de gaten moeten houden in 2016. De eerste is Sigur Rós. De Ijslandse post-rockband staat nu al hoog genoteerd op de beste festivalagenda’s. Hij is al geboekt voor Dour, Sziget, Lowlands en er zullen ongetwijfeld nog grote festivals volgen. Ros verklapte het volgende: “It’s going to be different, with new unreleased songs and a new show.”

2016 brengt ook nieuwe platen met zich mee. Met Kamikaze lost een eerste voorsmaakje van haar nieuw album dat ergens in 2016 het licht zal zien. De zangeres is nu al geboekt voor enkele grote festivals en passeert deze zomer ook langs Werchter.

Voor wie het graag iets rustiger heeft, is Daughter zeker een aanrader. Op 15 januari verschijnt hun tweede langspeler Not To Dissapear. De Britse band loste eerder al de songs Numbers en Doing The Right Thing

Ook Jamie xx gaat terug aan de slag met zijn band The xx. De band werkt aan een opvolger voor Coexist die in 2016 in de winkelrekken zal liggen.

Op Belgische bodem is het dan weer uitkijken naar livemateriaal van Black Box Revelation. De band van Jan Paternoster en Dries Van Dijck releasden afgelopen oktober hun plaat Highway Cruiser. In februari spelen ze drie keer in een uitverkochte AB. Hopelijk volgt er meer. 

Wanneer zijn bovenstaande bands live aan het werk te zien?

Sigur Rós – Dour Festival | 14-17 juli
Daughter – Ancienne Belgique | 10 februari 
MØ – Rock Werchter | 3 juli 
Black Box Revelation - Ancienne Belgique | 18-20 februari