De vijf strafste fratsen van Claude François

Spoiler: het was een kapoen

Maxime De Ruyck

Claude 'Cloclo' François is al veertig jaar niet meer onder de levenden. Maar iedereen die ooit een leerkracht Frans heeft gehad die het vak een beetje serieus nam, kent moeiteloos 'Alexandrie Alexandra.' Hij was de Franse Elvis Presley. En een despoot. En niet het beste lief. 

1. De oude bok en het groene blaadje

Cloclo was bijlange na niet vies van vrouwelijk schoon. Hij dook regelmatig met fans in bed.  Alleen had hij wel strenge eisen voor zijn vlinders van één nacht: liefst niet te oud. Volgens hem werden vrouwen gevaarlijk van zodra ze 18 zijn, want dan beginnen ze hun verstand te gebruiken. Vlak voor zijn dood verwekte hij bovendien een kind bij een meisje dat amper 14 was.

 2. De betere break-up

Gedurende drie jaar had hij een relatie met Franse zangeres France Gall. In 1965 won ze het Eurosong Festival met Poupée de cire, poupée de sonToen ze hoorde dat ze gewonnen had, dook ze snel de coulissen in om te bellen met Cloclo en hem het nieuws te kunnen vertellen. Zijn legendarische antwoord: "Je hebt Eurosong gewonnen, maar mij heb je verloren." Hij kon er niet mee leven dat zijn lief meer succes had dan hij. Het arme kind moest toen meteen nog eens het podium op om haar nummer te zingen. Overtreft moeiteloos alle harteloze break-up sms'en.

 3. De Darwin Award

Op 11 maart 1978 overlijdt Cloclo zo een klungelige manier dat het génant wordt. Terwijl hij onder de douche staat, probeert hij een loszittende lamphouder recht te trekken en raakt hij geëlektrocuteerd. Hij ontving bij wijze van eerbetoon postuum de Darwin Award in 1994. 

4. Les Clodettes

Hadden ze in Frankrijk nog geen vakbonden en ombudsdiensten, dan hadden ze er wel eentje opgericht speciaal voor Les Clodettes. Vanaf 1966 omringde hij zich met danseressen op het podium. Het was niet ongewoon dat de meisjes tijdens optredens 12 keer van outfit moesten veranderen en hiervoor tussen de twee en drie minuten de tijd hadden. Cloclo was niet de makkelijkste om mee samen te werken. Tijdens repetities zou hij regelmatig zijn geduld hebben verloren en klappen hebben uitgedeeld. Met zijn kennersoog voor vrouwelijk schoon kon hij het ook niet laten om regelmatig avances te maken. 

5. De ultieme diva

Zijn ego was ongeveer zo groot als de Eiffeltoren. In 1970 zag hij het eventjes allemaal niet meer zitten. Zijn carrière leek over zijn hoogtepunt heen, Frankrijk had jonge goden als Michel Sardou  ontdekt en dat kon hij maar moeilijk verkroppen. Tijdens een optreden fakete hij een plotse ziekte. Zijn producer, die mee in het complot zat, laat meteen de helicopters aanrukken om hem te laten evacueren. Journalisten zetten meteen de achtervolging in, wat zou er aan de hand kunnen zijn met Cloclo? Een gebrek aan aandacht en een teveel aan divacellen in zijn bloed.