De vijf zotste dingen die Björk ooit deed

#ShitBjörkDoes

Pieter

Ze is misschien wel de meest geschifte vrouw van heel IJsland, maar waarschijnlijk ook de meest getalenteerde. Onze favoriete zottin Björk komt deze zomer Gent onveilig maken. Het ideale moment om terug te blikken op de vijf meest waanzinnige stoten die de IJslandse legende doorheen de jaren uithaalde. 

1. Ze werd (bijna) China uitgestuurd wegens aanzetten tot anarchisme 

Tijdens een optreden in China riep de zangeres na haar nummer Declare independence de Tibetanen op om in opstand te komen en de onafhankelijkheid te verklaren. Daar kon de Chinese regering niet mee lachen: ze kreeg een waarschuwing en de belofte dat gelijkaardige feiten in de toekomst zullen resulteren in 'verwijdering van het Chinese grondgebied'. 

2. Ze nam een album op zonder instrumenten 

Voor haar vijfde studioalbum Medúlla gooide Björk alle instrumenten overboord, behalve menselijke stemmen die vervormde en door de digitale mixer haalde. Op het album hoor je koren, beatboxers en zelfs Inuit throatsingers, maar dus geen enkel muziekinstrument.  

3. "Ik ben dankbaar, pompelmoes" 

Met die woorden - en alleen die woorden - nam Björk in 1998 de prijs voor Best International Female Artist in ontvangst tijdens de uitreiking van de BRIT Awards. Oké dan. 

4. Ze droeg ooit een jurk die een volledig olympisch stadion bedekte 

Deze stunt haalde Björk uit tijdens de openingceremonie van de Olympische Zomerspelen van Athene in 2004. Iedereen kent haar iconische zwanenjurk, maar wat ons betreft is onderstaande video minstens zo indrukwekkend. 

5. Ze vond haar eigen instrumenten uit 

Voor haar zevende album Biophilia verzon de IJslandse meerdere instrumenten. Ze verzon (!) nieuwe instrumenten. Een van haar creaties is de gameleste, een vreemde orgelachtig ding dat vanop een afstand kan bespeeld worden met een tablet. Je hoort de gemeleste (vraag ons niet hoe je dat uitspreekt) in actie op de nummers Crystalline en Virus