Als je Bazart al 'janettenpop' vindt, laat je Le Colisée beter links liggen

Nuit Belge - Botanique

Nathalie Hoes

Het zou ons niet verbazen mochten de heren van Le Colisée ooit nog in glitterpakjes optreden, inclusief fout toefje borsthaar.

Google maps
location

Les Nuits is het jaarlijkse startschot van het festivalseizoen. De hele maand kan je in de Brusselse Botanique een belachelijk aantal bands zien en ontdekkingen doen. Sowieso een must see: de Belgische delicatessenavond aka Nuit Belge. BILL ging de sfeer opsnuiven.  

Terwijl de zware gitaren van headliner La Muerte de ruiten van de Botanique doen rinkelen, trekken wij naar het kleinste zaaltje voor Le Colisée. Deze Brusselse band rond de charismatische David Nzeyimana staat al een tijd op ons verlanglijstje. Nzeyimana (familie van MNM Aster?) is van Rwandese origine net zoals stadsgenoot Stromae, maar daar houdt de vergelijking op. Le Colisée doet immers niet aan stadionbeats, maar verleidt subtieler met surreële synthtapijtjes en exotische gitaarriedels.

We laten ons bekoren door de sexy groove, hoge harmonieën en hipsterironie die bij momenten aan Hudson Mohawke doet denken. Waarschuwing: als je Bazart al 'janettenpop' vindt, kan je Le Colisée beter links laten liggen. They're arty farty and they know it. De band flirt met Franse kitsch (Claude François is nooit ver weg) en David is een theatrale musicalster in het diepst van zijn gedachten. Het zou ons niet verbazen mochten de heren van le Colisée ooit nog in glitterpakjes optreden, inclusief fout toefje borsthaar. De finale van de show is een waar Eurovisie Songfestivalmomentje: een duet tussen podium en balkon als ode aan de vriendschap. Live een belevenis en zeker checken op Big Next in Gent!

 Le Colisée - copyright Tina Herbots

No time to waste, want we zijn op Les Nuits en er zijn nog 382 bands te checken vandaag. Volgende halte is Soldier's Heart in de Rotonde. Eerste keer dat we de winaars van de Nieuwe Lichting 2013 live aan het werk zien en we zijn zeer onder de indruk. De set is strak, de lichtshow bedwelmt en de songs zijn catchy en opzwepend. En we zwijmelen vooral bij de lokroep van zangeres Sylvie Kreusch. We hadden haar bijna niet herkend nu ze haar lange zwarte haren heeft ingeruild voor een kort wit kopje. Deze nieuwe look past perfect bij haar podiumpersona van femme fatale, je kan je zo voorstellen dat ze als sirene schepen op een klif zou jagen.

 Soldier's Heart - copyright Kmeron

Toegegeven, ze is niet de allerbeste zangeres, maar dat compenseert ze ruimschoots met zwoele dansmoves. Als een krolse kattin kronkelt ze rond de micro en kreunt ze “don’t fuck it up, don’t you ever ever dare, don’t make it stop, ‘cause that wouldn’t be fucking fair.” Al moet ze nog een beetje leren doseren opdat het geen gimmick wordt. Check de kersverse video (van opkomend regisseur Leonardo van Dijl) van single Savage om te weten wat we bedoelen: als prinses Diana gone bad tongt ze met een foute kerel op een jacht. We like! Enige irritatie bij deze show: de geile vijftigers die iets te hitsig werden van ons Sylvie. Seriously, ze zou uw dochter kunnen zijn. 

Baloji, in een vorig leven bij hiphopcrew Starflam, is de laatste jaren volop zijn Afrikaanse roots aan het herontdekken. Hij is een echt podiumbeest en volksmenner: na een paar opzwepende knallers zijn we helemaal bekaf. Toch eens dringend aan die conditie beginnen werken. Zijn band speelt fantastisch, vooral de stokoude gitarist die bij de concertfinale trillend rechtstaat en een zotte solo uit zijn mouw tovert. Die speelt hij dan ook nog eens boven zijn hoofd - gitaargod! Ga deze zinderende show zien op Dour of Brussels Summer Festival

Wat als Prince uit Antwerpen kwam en te veel naar trap zou luisteren? Een liveshow van Pomrad levert het antwoord. We hoorden van welingelichte bron dat Adriaan van de Velde een vrij verlegen kerel is bij interviews, maar daar is het podium niets van te merken. Hoe kan je ook onzeker zijn, met zo'n vette keytar om je nek? Pomrad serveert een funky ‘80s vibe op een bedje van beats en intrigeert met een arsenaal aan originele instrumenten. Of heb jij misschien een talkbox in de kast liggen? 

Pomrad - copyright Charlotte Bidée