Cirque Magique 2018: Vuurspuwers en techno

Cirque Magique 2018

Brecht

U wist het misschien niet, maar elk jaar wordt in het West-Vlaamse boerendorp Ledegem een weide omgetoverd tot een soort van danscircus voor underground electro: Cirque Magique

Het festival weet het sfeertje van een tot dorpsfestival omgedoopte pensenkermis perfect te combineren met de magie van een larger-than-life-festival. De decors, circusacts, kostuums: alles is tot in de puntjes uitgekiend. Als u dan nog niet volledig betoverd bent, dan zal de muziek u vast over de streep trekken. 

Dixidans

Over muziek gesproken: een fijn concept dat Cirque Magique introduceerde is de Toiletdisco. Zelfs in het kleinste kamertje - in dit geval een rij Dixi-toiletten - bent u zo voorzien van beats. Leukste dj-naam die daar staat? Sowieso Grandmaster Flush.

Väth-hard gaan

De held van het festival is Sven Väth. Deze duitser draait uitsluitend met vinylplaten en dat is best wel Väth. Hij wordt aanzien als een van de pioniers van de techno, maar tegenwoordig durft hij er af en toe een plaatje van pakweg Flying Lotus (dat is een mix tussen hiphop, EDM en jazz) tussen leggen. Als er één dj is die het vak vertegenwoordigt en mooi maakt, is het hij wel.

Nog zo’n topper is Luciano. Zowel Chilenen als Zwitsers proberen hem toe te eigenen, maar eigenlijk is hij gewoon een beetje allebei. Hij zwerft ergens tussen house en techno, maar houdt alles toch het liefst minimal. Nog zo’n deejay met minimalistische roots is DVS1.

Jumpen is terug

In 2004 was het alsof jump nooit ging sterven. Of dat idee werd je toch ingebakken op elke tentfuif in het platteland. En het beest is nog altijd niet dood. DJ Ghost houdt alleszins de voorloper van het populaire genre levend: de elektronische muziek van Bonzai Records uit de jaren negentig. Typisch Belgisch allemaal, en zo fout dat het terug een beetje cool wordt. Denk aan dit nummer.

Foto's: ©Leyla Hesna