Crammerock voor vier types muziekliefhebber

Crammerock 2018

Brecht Vissers

Dingen die niemand ooit op Crammerock heeft gezegd: “Waar is Niels Destadsbader?”, “Er gaan keiveel zeeschildpadden dood door dit festival” of “Toch wat weinig variatie, hier”.

Neen, Crammerock 2018 is alternatief, duurzaam én enorm eclectisch. Dat kan voor keuzestress zorgen. Geen nood: BILL schrijft muziek voor. De juiste muziek. Kies hieronder de uitspraak die bij je past. In te nemen bij een glas water. Of bier.

“Gewoon dansje placeren”

Dansvibes genoeg op Crammerock 2018. Weet je nog? Dat filmpje over die gekke Tomorrowland DJ met zijn lange haren die daar in het rond stond te twerken? Aanwezig! Salvatore Ganacci zal waarschijnlijk niet op een Internetgekkies-compilatie komen door zijn optreden op Crammerock. Toch hoopt iedereen dat hij daar nog eens hetzelfde doet. Zijn EDM is maar “mwa”. Toch is het een van de bekendste DJ’s van het moment.

The Go! Team is een andere manier van dansen. Het is poprock met een hiphophoek af. Niet veel soeps in de studio. Maar live kunnen ze toveren. Als je - en we wensen het je niet toe - een beetje sip staat te wezen op Crammerock dit jaar, is de kans groot dat je na hun optreden aan de andere kant van het humeurspectrum bent beland.

Dubstep is dead? Neen. Het leeft voort in What So Not. Na het vertrek van Flume - die wou traphits maken - belandde de nu eenzame man op het label van Skrillex. En maakte die een nummer met Toto, die eightiesband van Africa.

“Alleen hiphop kan het heuptasje over mijn schouder doen bewegen”

En daarvoor hoef je de hiphop niet serieus te nemen. Neem nu Jacin Trill, de jonge Nederlandse snaak die zich populair maakte door te zingen alsof zijn mond verdoofd is door de tandarts en hij daarna een visgraat heeft ingeslikt. Wat het allemaal nog veel YouTubevriendelijker maakt is de producer 808MILLI. Geweldige beats, maar ook een beetje een awkward ginger die in zijn videoclips wat staat te dansen. Dat werkt, natuurlijk.

Als je met Lil Kleine of Boef nummers maakt, duurt het natuurlijk niet lang vooraleer je populair bent. Chivv en Henkie T - of SBMG (Sawtu Boys Money Gang) - hun grootste hit kwam nochtans door de samenwerking met Broederliefde, Alaka. Stijl? Booty shaking.

Jiri11 is nog iets minder bekend. De man uit Venlo is volgens de vakpers the next big thing. Zijn stijl is iets meer r&b. Hij werkte al samen met Jacin Trill op Hoi Aangenaam.

“Euh, toch iets met gitaren, alstublieft”

The Sheila Divine is een vreemde eend. De band uit Boston heeft een wel hele versplinterde fanbase. Want buiten Boston hebben ze nog fans in Buffalo en in… België. Muzikaal gezien zijn ze een beetje post-punk, een beetje hardcore, een beetje pop.

Voor wat garagepunk en hardrock zijn Equal Idiots & SONS. Alletwee hebben ze iets met De Nieuwe Lichting van StuBru. Daarom worden ze een beetje in je strot geramd. Maar daar maken we niet per se een probleem van.

“ ‘t Mag wel iets meer zijn”

Qua waardes en waardevols die al bevestigd zijn, is Crammerock ook voorzien. Zo komen Arsenal, Anouk, Air Traffic, Hooverphonic, De La Soul, dEUS, Miles Kane & Seasick Steve. Als je daar de meerwaarde nog niet in hebt gevonden, dan kan je nog altijd op de sfeervolle camping gaan liggen.